Tužilaštvo u Srbiji kaže da nema osnova za krivično gonjenje za nesreću u rudniku 'Soko'

Rudnik "Soko" kod Sokobanje

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu saopštilo je 27. jula da je donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica u slučaju pogibije osam rudara u aprilu u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje na istoku Srbije.

Ova odluka je doneta, kako je saopšteno u tužilaštvu, nakon analize pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane Javnog preduzeća „PEU Resavica“, pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Osam rudara je poginulo, a 20 povređeno u nesreći 1. aprila koja se dogodila nakon curenja metana u rudniku "Soko".

Pročitajte i ovo: Poginulo osam rudara u rudniku Sokobanja u Srbiji

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je u aprilu da je istraga u toku i da će o uzrocima ove tragedije javnost biti obaveštena.

Rudarski inspektor je tada naredio hitne mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu daljeg izvođenja rudarskih radova na eksploataciji-otkopavanju.

Saša Spasić, vršilac dužnosti direktora "Resavice", u čijem sastavu radi rudnik "Soko", izjavio je 2. aprila za RTS da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata.

On je naveo i da nije bilo vremena da se reaguje.

Rudnik "Soko" je javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja.