Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona otvorilo istragu o nabavci kiseonika u Zenici

(Foto: boce sa kiseonikom, Konjic, novembar 2020, ilustracija)

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, formiralo je predmet u slučaju kupovine medicinskog gasa od strane Javne ustanove Dom zdravlja Zenica, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

"Povodom informacija u medijima vezanih za kupovinu medicinskog gasa od strane JU Dom zdravlja Zenica od pravnog lica Istrabenz plini d.o.o. Breza, dana 29. septembra 2021.godine, po službenoj dužnosti, formiran je krivični spis", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

U saopštenju se dalje navodi kako je u saradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, formiran tužilačko-policijski tim, koji je poduzeo odgovarajuće radnje u cilju provjera navoda iz medija.

Pročitajte i ovo: Vlada RS-a podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za lijekove BiH

Iz Doma zdravlja Zenica za Radio Slobodna Evropa rekli su da još uvijek nisu zaprimili nikakav zvaničan dokument od Kantonalnog tužilaštva, te da su se već oglasili o ovom predmetu saopštenjem od 29. septembra.

U ovom saopštenju se navodi da je Dom zdravlja Zenica od 2014. godine od firme „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza nabavljao medicinski plin, te da je riječ o praksi ove zdravstvene ustanove koja je naslijeđena od prethodnog menadžmenta.

"Nakon objavljenih natpisa u medijima, Dom zdravlja Zenica je kontaktirao firmu „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza, kako bi nam dostavili svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje", navodi se u saopštenju.

Problem oko nabavke kiseonika za zdravstvene ustanove u BiH pokrenut je nakon krivičnih prijava koje je podnio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u aferi "Kiseonik" koje terete čelne ljude ovog entiteta za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje.