Nastavnica ranjena u beogradskoj školi tužila roditelje dečaka koji je počinio masovno ubistvo

U masovnom ubistvu 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", učenik sedmog razreda, ubio je devetoro đaka i školskog čuvara.

Nastavnica koja teško ranjena 3. maja prošle godine u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" podnela je tužbu protiv oca i majke maloletnog napadača koji je tada ubio devet đaka i školskog čuvara i ranio šest osoba.

Tužbu je podnela za naknadu nematerijalne štete usled pretrpljenog fizičkog bola, straha, umanjenja životne aktivnosti i naruženost, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Višem sudu u Beogradu.

Reč je o trećoj tužbi u parničnom postupku protiv roditelja maloletnog napadača.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliskog lica.

Pročitajte i ovo: Nastavak suđenja za masovno ubistvo u školi u Beogradu 29. februara

Krivični postupak protiv roditelja, instruktora i vlasnika streljane u kojoj je, kako se sumnja, maloletnik vežbao pucanje, počelo je u ponedeljak 29. januara.

U ovom procesu optuženi su majka i otac dečaka M. K i V. K, koji je u pritvoru od 3. maja, kao i R. I. i N. M, vlasnik i instruktor streljačkog kluba u kom je, kako se navodi u optužnici, počinilac ubistva učio da puca.

Protiv počinioca K.K. ne vodi se postupak jer je u momentu kada je počinio masovno ubistvo imao 13 godina zbog čega po zakonu nije mogao da bude krivično gonjen.

V. K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno zato što je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, kao i zato što oružje nije čuvao bezbedno.

Protiv M. K. je optužnica podignuta za nedozvoljeno držanje oružja.

Optužnicom se navodi da se predsednik streljačkog kluba R. I. i instruktor u tom klubu N. M. terete za davanje lažnog iskaza.

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je da sud V. K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, M. K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba R. I. i instruktora N. M predložena kazna zatvora od po tri godine.

Država je na masovnu pucnjavu u beogradskoj osnovnoj školi odgovorila nizom mera – od razoružavanja stanovništva, do formiranja Saveta za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Naređeno je i veće prisustvo policajaca u školama i pojačan rad stručnjaka sa decom.