Erdogan i Kilicdaroglu tvrde da su u vodstvu, izgledan drugi krug izbora

Prebrojavanje glasova na biralištu u Istanbulu, Turska, 14. maj 2023.

Čini se da Turska ide u drugi krug predsjedničkih izbora sa strankom Recepa Tayyipa Erdogana (Redžep Tajip Erdoan) i opozicionog rivala Kemala Kilicdaroglua (Kiličdarolu) koji tvrde da vode, međutim izvori u oba štaba priznaju da možda neće preći prag od 50 posto za potpunu pobjedu.

Prvi preliminarnim rezultatima u nedjelju stavili su Erdogana u vodstvo, ali kako se prebrojavanje nastavilo, prednost mu je opala.

Prema pisanju Reutersa, vrlo je vjerovatno da će Turska ići u drugi krug predsjedničkih izbora 28. maja.

Istraživanja javnog mnijenja prije izbora dala su Kilicdarogluu, koji je na čelu šestostranačkog saveza, blago vodstvo, a dvije ankete obavljene u petak su ga čak pokazale iznad praga od 50 posto.

Svaka strana, pak, odbacuje izborne rezultate one druge, a zvanični rezultati još nisu objavljeni.

Predsjednik turskog Vrhovnog izbornog vijeća Ahmet Yener (Jener) rekao je da je do sada prebrojano 47,08 posto glasova u Turskoj i 12,60 posto glasova u inostranstvu.

Odbacio je optužbe da Vijeće usporava objavu službenih rezultata. Nije odgovorio na pitanja koji je kandidat vodeći.

Trećeplasirani u izbornoj trci za predsjednika Turske Sinan Ogan, kandidat Saveza predaka, rekao je da još nije odlučeno koga će, ako do toga dođe, podržati u drugom krugu izbora.

Ogan je istakao da će odluka o tome biti donesena nakon internog vijećanja.

Šta su poručili Erdogan i Kilicdaroglu?

Turski predsjednik Erdogan, prvi čovjek Stranke Pravde i razvoja (AK), rekao je u nedjelju da bi žurba sa objavljivanjem izbornih rezultata dok prebrojavanje traje značila krađu volje naroda, dok njegov suparnik Kilicdaroglu, čelnik Republikanske narodne stranke (CHP), poručuje izbornim vlastima da zabilježe svaki izborni rezultat širom zemlje.

"Izbori su održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i prebrojavanje glasova još traje, a pokušaj da se nabrzinu objave rezultati znači uzurpaciju nacionalne volje", napisao je Erdogan na Twitteru u poruci nakon zatvaranja birališta.

Kilicdaroglu je, pak, na Twitteru naveo "večeras nećemo spavati", upozoravajući da svaki glasački listić treba biti prebrojen.

Državni mediji su ranije u nedjelju u prvim preliminarnim rezultatima naveli da Erdogan vodi.

Pozivajući se na izvještaje o manipulaciji prijevremenih rezultata na prethodnim izborima, opozicioni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu (Imamolu) rekao je da niko ne bi trebao obraćati pažnju na prve rezultate koje je obznanila Anadolija.

Prvi rezultati ove državne agencije koje su prenijeli turski mediji pokazali su da je Erdogan u vodstvu s 52,55 posto glasova u poređenju s Kilicdarogluom s 41,55 posto, iako se razlika u vodstvu smanjuje kako se prebojavanje nastavlja, prenosi Reuters.

Erdogan i Kilicdaroglu

"Mi smo u prednosti", rekao je Kilicdaroglu na Twitteru.

"Možemo reći slobodno: gospodin Kilicdaroglu će danas biti proglašen za 13. predsjednika naše zemlje", poručio je Imamoglu na pres-konferenciji.

Predsjednik Erdogan, koji je iščekivao rezultate u Istanbulu, napustio je svoju kuću mašući okupljenima koji su ga čekali ispred. Sjeo je u auto i zaputio se u Ankaru, glavni grad iz kojeg upravlja državom.

Gradonačelnici Ankare i Istanbula, dvije istaknute osobe iz opozicionog CHP-a, održali su još jednu pres-konferenciju.

"Ostalo je još malo vremena da dobijemo sve rezultate. Kada ih vidimo, vidjet ćemo našeg lidera Kemala Kilicdaroglua kako završava ovaj krug kao pobjednik. Postoji velika mogućnost da će doći do drugog kruga", rekao je gradonačelnik Ankare, Mansur Yavas (Javas).

Dodao je da su zvaničnici CHP-a na biračkim mjestima procijenili da Kilicdarolgu ima 47,7 posto, a Erdogan 45,8 posto, na temelju oko 69 posto prebrojanih glasova.

Predsjednik turskog Vrhovnog izbornog vijeća Ahmet Yener ranije je izjavio da tokom izbornog procesa u Turskoj nije zabilježena "nijedna negativna situacija".

Izborna utrka, koja je jedna od najuspješnijih u 100-godišnjoj historiji zemlje, mogla bi okončati 20-godišnju Erdoganovu vladavinu i odjeknuti daleko van granica Turske.

Izbori u Turskoj - ukratko

Jedan od centara za prebrojavanje glasova, Ankara, 14. maj 2023.

Građani Turske su u nedjelju, 14. maja, glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta širom Turske zatvorena su u 16 sati prema srednjoevropskom vremenu, čime je završeno glasanje.

Birališta su ranije bila otvorena i van Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Vaš browser nepodržava HTML5

Troškovi života prijete Erdoganovu ponovnom izboru