Erdogan poziva Assada da 'obnove' tursko-sirijske odnose

Recep Tayyip Erdogan (lijevo) i Bashar al-Assad na sastanku u Damasku, Sirija, 17. januara 2011.

Turska može u svako doba poslati poziv sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu za moguće razgovore o obnovi odnosa između dvije susjedne zemlje, rekao je u nedjelju turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan.

"Poslat ćemo našu pozivnicu Assadu i s tim želimo obnoviti tursko-sirijske odnose na isti nivo koji je bio i ranije. Naša pozivnica može biti upućena bilo kad", naglasio je Erdogan.

Turska je prekinula veze sa Sirijom 2011. godine nakon izbijanja rata u kojem je podržavala pobunjene snage koje su težile svrgavanju Assada.

Ankara je izvršila nekoliko prekograničnih vojnih operacija protiv militanata za koje navodi da ugrožavaju njenu nacionalnu sigurnost i formirala je "bezbjednu zonu" na sjeveru Sirije, gdje su turske snage sada stacionirane, podsjeća Reuters.

Erdogan je naglasio da će Ankara pokrenuti recipročne mjere na svaki pozitivan korak Damaska i da ruski predsjednik Vladimir Putin i irački premijer Mohammed Shia Al Sudani mogu dati doprinos u uspostavljanju kontakta.

Turski predsjednik je dodao da su sada stigli do tačke sa koje, ukoliko Assad pokrene korak ka poboljšanju odnosa s Turskom, Ankara može uzvratiti istim pristupom.

Sirijski zvaničnici su u više navrata naveli da bilo kakva vrsta normalizacija odnosa može biti uspostavljena nakon što se Turska saglasi da povuče više hiljada vojnika sa sjeverozapada Sirije.

Pročitajte i ovo: Sirija i Tunis obnavljaju diplomatske veze posle decenije