Turska i Rusija nastavljaju zajedničke patrole u Siriji, objavilo tursko ministarstvo

Vojna vozila u zajedničkoj rusko-turskoj patroli nedaleko od grada Darbasije, Sirija, 28. jul 2022.

Turske i ruske trupe u oklopnim vozilima su nastavile sa zajedničkim patrolama u sjeveroistočnoj Siriji, nakon što su operacije obustavljene prošle godine zbog bezbjednosnih razloga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske u petak, 23. avgusta.

Zajedničke kopnene patrole su ponovo pokrenute u četvrtak, ka istoku zone "Operacija mir proljeće" na sjeveroistoku Sirije, te su u njih uključena četiri vozila i 24 vojnika, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo nije dalo dodatne detalje o bezbjednosnim problemima zbog kojih su prošlog oktobra zaustavljene zajedničke patrole.

Pročitajte i ovo: Putin i Erdoan dogovorili primirje u Siriji

Navedeno je da je od 2019. provedeno ukupno 344 zajedničke patrole u ovoj oblasti.

Te godine, Turska i njeni saveznici među sirijskim pobunjenicima su počeli sa vojnim operacijama na sjeveroistoku Sirije, sa ciljem da odbiju Sirijske demokratske snage pod kurdskim vodstvom.

Tada su Ankara i Moskva dogovorili provođenje zajedničkih patrola u regiji, u skladu sa dogovorom predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, i njegovog ruskog kolege, Vladimira Putina.

Zajedničke patrola će se nastaviti u skorijoj budućnosti da bi se obezbijedila stabilnost u sjeveroistočnoj Siriji, sigurnost turskih granica te demonstrirala tursko-ruska saradnja u borbi protiv terorizma, zaključeno je iz Ministarstva.

Izvor: Reuters