Turski procvat kriptovaluta na putu u propast

Bitkoin

Kolaps dvije mjenjačnice kriptovaluta za nedjelju dana u Turskoj ugrožava ušteđevine stotina hiljada turskih građana koji su u kriptovalutama tražili zaštitu od inflacije u zemlji koja je do sada imala najveći obim transakcija kriptovaluta na Bliskom istoku, ali i koja najavljuje brzo regulisanje tržišta, pišu svjetski mediji.

Vaš browser nepodržava HTML5

Čitamo vam: Turski procvat kriptovaluta na putu u propast

Prekid rada i hapšenja

Stotine hiljada turskih građana rizikuje da izgubi ušteđevinu nakon što su u samo nekoliko dana dvije najveće kompanije za kriptovalute propale uslijed optužbi za prevaru, piše londonski Tajms (The Times).

Policija je u subotu, 24. aprila, uhapsila četiri osobe povezane sa platformom za trgovinu kriptovalutama Vebitkoin (Vebitcoin), dan nakon što je kompanija saopštila da je prekinula sa radom zbog, kako je navela, finansijskih poteškoća.

Generalni direktor Vebitkoina Ilker Bas, koji je uhapšen pod sumnjom za prevaru, prethodno je optužen da je bio dio ilegalne kladioničarske organizacije, javili su turski mediji. Vebitkoin je, dodaje Tajms, u petak na svojoj web stranici saopštio da je odlučio da "prekine aktivnosti kako bi ispunio sve propise i zahtjeve".

Također, dodaje londonski list, prošle nedjelje je istanbulska mjenjačnica Todeks (Thodex Exchange) zatvorena istovremeno zadržavajući investicije 390.000 korisnika.

Turske vlasti uhapsile su 62 radnika Todeksa i izdale međunarodni nalog za hapšenje njenog izvršnog direktora Faruka Fatiha Ozera, za kojeg se tvrdi da je pobjegao s imovinom u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara.

Turska centralna banka saopštila je da će obustaviti upotrebu kriptovaluta od 30. aprila ujedno upozorivši da kriptovalute "uključuju značajne rizike" i da digitalni novčanici mogu biti ukradeni ili nezakonito korišteni.

Udarac finansijskoj stabilnosti

Ako novac turskih investitora u kritpovalute nestane, gubici će predstavljati dodatni element nestabilnosti ionako klimave turske ekonomije, ocjenjuje Njujork tajms (The New York Times) i naglašava da su se mnogi Turci okrenuli kriptovalutama tražeći zaštitu od inflacije.

Prema pisanju lista, osnivač Todeksa, Faruk Fatih Ozer otputovao je prošle sedmice iz Turske u Albaniju. U međuvremenu su turske vlasti, koje traže njegovo izručenje, pretresle kancelarije kompanije i uhapsile više od 60 osoba.

U saopštenju objavljenom na sajtu Todeksa, njen osnivač insistirao je da je napustio zemlju samo da bi se konsultovao sa stranim investitorima i da će se vratiti. On je rekao da su optužbe "klevetnička kampanja", dok je za zaustavljanje platforme okrivio sajber napad. Todeks "nikoga nije žrtvovao", rekao je Ozer, dodajući da samo oko 30.000 naloga "ima sumnjivu situaciju".

Životni standard u Turskoj je pod pritiskom dvocifrene inflacije i klimave valute, ukazuje Njujork tajms. Iako su kriptovalute same po sebi rizične, mnogi Turci su im se okrenuli kao načinu da zaštite svoju ušteđevinu, s obzirom na to da je turska lira izgubila više od jedne četvrtine vrijednosti u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana.

Pad lire je povećao troškove uvozne robe i podstakao inflaciju što je dovelo do konstantne erozije životnog standarda. Prema zvaničnim podacima, u martu je godišnja stopa inflacije bila 16 odsto, no, ističe njujorški list, mnogi ekonomisti tvrde da zvanični podaci potcjenjuju istinsku stopu.

Pažnja regulatora

Turskim investitorima kriptovaluta zadat je još jedan udarac krajem sumorne nedjelje, napisao je Blumberg (Bloomberg) izvijestivši da je nakon gašenja Todeksa turski istražni odbor blokirao račune i otvorio istragu protiv Vebitkoina dok su direktor i još troje zaposlenih uhapšeni.

Dvije turske mjenjačnice bile su dio procvata kriptovalute, ukazuje Blumberg, dodajući da je dnevni obim trgovine na turskim kripto tržištima koji je krajem prošle sedmice bio na blizu dvije milijarde dolara, privukao pažnju regulatora.

Šef Centralne banke rekao je u petak da se priprema više propisa za regulisanje tržišta naglasivši da postoji "uznemirujući odliv novca izvan Turske putem kriptovaluta".

Istovremeno, dodaje Blumberg, Ankara je zabranila institucijama za platni promet i elektronski novac da posreduju u transferu novca na platformama za kriptovalute.

Vebitkoin je četvrta najveća turska mjenjačnica sa skoro 60 miliona dolara dnevnog obima, navodi Koin geko (CoinGecko.com) koji prati podatke o cijeni, obimu i tržišnoj vrijednosti na kripto tržištima. Više od polovine ovog obima, naglašava Blumberg, došlo je od bitkoina koji je protekle nedjelje zabilježio značajan pad dok analitičari upozoravaju na dalje gubitke.

Pad bitkoina

Bitkoin je globalno, uključujući i Tursku, zabilježio nagli pad vrijednosti uslijed masovne prodaje izazvane zabrinutošću zbog strože regulacije kriptovaluta i većih poreza na kapitalnu dobit u SAD, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Vrijednost bitkoina, kriptovalute kojom se najviše trguje, pala je za više od 20 odsto u odnosu na dolar otkako je, naglašava list, 13. aprila dostigao rekordno visok nivo od preko 60.000 dolara po tokenu. Bitkoin je u petak, 23. aprila, potonuo na 47.705 dolara sa svog vrhunca od 63.000 dolara samo 10 dana ranije što, ukazuje Fajnenšl tajms, ilustruje veoma nestabilnu prirodu tržišta kriptovaluta.

Avi Felman, glavni trgovac i voditelj portfolija za kriptovalute Blok tauer kapital (BlockTower Capital) rekao je da je objava novih poreskih prijedloga američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) od 22. aprila, kojim bi se povećali porezi na kapitalnu dobit za najbogatije Amerikance, izazvala masovnu prodaju na tržištima dionica kao i „agresivniju“ prodaju bitkoin imovine.

Uprkos padu, dodaje Fajnenšl tajms, bitkoin je od početka godine i dalje u porastu za 55 odsto i u proteklih 12 mjeseci je zaradio 560 odsto — što je ponovo rasplamsalo interesovanje za kriptovalute.

Potražnja za kriptovalutama u Turskoj, naglašava Fajnenšl tajms, porasla je od kada se lira našla pod novim pritiskom od sredine marta, što je podstaklo vrijednost bitkoina u odnosu na tursku valutu na rekordno visok nivo.

Prema podacima kompanije za analizu blockchaina Čejn analajzis (Chainalysis), Turska ima najveći obim transakcija kriptovaluta na Bliskom istoku i nalazi se na 29. mjestu u svijetu, dok su obimi kripto trgovanja u Turskoj bili oko 27 milijardi dolara od početka februara do kraja marta.