Pobjeda opozicije na izborima u Turskoj

Pristalice kandidata glavne turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrema Imamoglua slave u Istanbulu nakon prvih izbornih rezultata koji pokazuju pobjedu ove stranke na lokalnim izborima u Turskoj, 31. marta 2024.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu u obraćanju svojim pristalicama u Istanbulu, 1. aprila 2024. On je proglasio pobjedu rekavši da vodi s više od milion glasova nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića.

Pristalice CHP-a slave izbornu pobjedu u Istanbulu, 31. marta 2024.

Nakon 79 posto prebrojanih glasova, kako prenosi AFP, Imamoglu ima 50,5 posto dok njegov glavni protivnik iz vladajuće Erdoganove stranke Partije pravde i razvoja (AKP) ima 40,7 posto.

Svjetleća turska zastava između munara Velike džamije Camlica u Istanbulu nakon izborne pobjede CHP-a, 31. marta 2024.

Glasači su odlučili promijeniti lice Turske, rekao je čelnik te stranke, Ozgur Ozel.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravlja pristalice svojeg vladajućeg AKP-a u Ankari, 1. aprila 2024.

Rekao je da su lokalni izbori završeni na "način koji priliči našoj demokratiji", opisujući demokratiju i nacionalnu volju kao "pobjednika izbora. "Trideset prvi mart za nas nije kraj, već prekretnica. Turski narod je na izborima za lokalne vlasti ponovo iskoristio glasačku kutiju kao priliku da prenese svoje poruke političarima", rekao je Erdogan u obraćanju građanima.

Slavlje na trgu u Ankari nakon izborne pobjede gradonačelnika Mansura Yavasa, takođe iz stranke CHP, u turskoj prijestolnici, 31. marta 2024.

Pristalice CHP-a i Yavasa slave pobjedu na trgu u Ankari, 31. marta 2024.

Pristalice prokurdske Partij narodne ravnopravnosti i demokratije (DEM) slave nakon prijevremenih izbornih rezultata u Dijarbakiru, 31. marta 2024.