Turska uhapsila Kosovara pod optužbom za finansiranje Mosada

Turska policija u centru Istanbula, ilustrativna fotografija iz 2022. godine

Turska policija uhapsila je državljanina Kosova kojeg optužuje da je novcem finansirao operativce izraelske obavještajne agencije Mosad (Mossad) u Turskoj, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Kosovske vlasti su saopštile da ih je Turska zvanično obavijestila o slučaju, iako same turske vlasti nisu zvanično potvrdile ovu informaciju niti se oglasile po tom pitanju.

Anadolija navodi da je uhapšeni muškarac je identifikovan kao Liridon Redžepi (Liridon Rexhepi) sa Kosova. On je u Tursku ušao 25. augusta, priveden je prošlog petka, a u utorak i formalno priveden, navodi Anadolu.

Prema navodima ove agencije, Redžepi je tokom ispitivanja priznao da je vršio transfere novca.

Turska obavještajna agencija sumnja da je Redžepi omogućio finansijske transfere iz istočnoevropskih zemalja, uglavnom sa Kosova, agentima Mosada u Turskoj.

Izvještava se da je novac koji je Redžepi prebacio korišten za prikupljanje informacija u Siriji, za izvođenje psiholoških operacija protiv Palestinaca i za koordinaciju operacija povezanih s dronovima.

Navodi se da je Redžepi transferisao novac u Tursku a kada je stigao u zemlju novac je distribuiran operativcima na terenu, koji su zauzvrat slali novac u sredstva u Siriju, često koristeći kriptovalute za ove transfere.

Kosovska ministarka pravde Albulena Hadžiju (Albulena Haxhiu) je na konferenciji za novinare u Prištini 3. septembra rekla da su kosovske vlasti dobile pitanja iz Turske u vezi sa ovim slučajem.

Navela je, međutim, da zbog osjetljivosti pitanja i informacija, ne može dati više detalja, te da će kasnije tokom dana Ministarstvo pravde dati dodatne informacije o slučaju.

Hadžiju je takođe rekla da je pravna saradnja između Kosova i Turske dobra.

Radio Slobodna Evropa je kontaktirao ministarstva vanjskih poslova i unutrašnjih poslova Kosova u vezi sa slučajem, ali do objavljivanja vijesti odgovor nije stigao.

Turske vlasti su od januara uhapsile desetine ljudi, uključujući privatne istražitelje, pod optužbom da su prikupljali podatke o pojedincima, uglavnom Palestincima koji žive u Turskoj, i slali podatke izraelskoj obavještajnoj službi.

Izrael nije komentirao hapšenja u Turskoj.

Od početka rata između Izraela i Hamasa – palestinske grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom – u Gazi, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) bio je jedan od najglasnijih kritičara akcija izraelske vojske. Podržao je Hamas, rekavši da je to grupa za oslobađanje Palestinaca.

Turska je u maju zabranila svu trgovinu s Izraelom i prijavila se da učestvuje u postupka za genocid protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.