Erdogan stiže u Srbiju, treći put u poslednjih nekoliko godina

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, septembar 2022. godine

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) stiže u posetu Srbiji, treći put u poslednjih nekoliko godina.

Erdogan će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 10. i 11. oktobra, saopštio je Kabinet predsednika Srbije. Navodi se da će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok detalji posete nisu saopšteni.

Prethodno je Erdogan posetio Srbiju poslednji put u septembru 2022. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je tada od turskog predsednika pomoć u isporuci električne energije iz Azerbejdžana u Srbiju.

Aleksandar Vučić je izjavio tada da je sa Erdoganom razgovarao o većoj vojnoj saradnji i većoj saradnji namenskih industrija Srbije i Turske. Ponovio je da Srbija želi da kupi turske bespilotne letelice "Bajraktar", ali kupovina nikada nije i realizovana.

Tada je potpisan i protokol kojim je omogućeno putovanje državljana Srbije i Turske u te dve zemlje sa ličnom kartom.

Pre toga turski predsednik je došao u Srbiju 2019. godine, kada je obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Zbog dosadašnjih ulaganja u razvoj infrastrukture Novog Pazara, predsednik Turske u aprilu 2018. godine je proglašen počasnim građaninom tog najvećeg grada sandžačke oblasti, na jugu Srbije.

Šest meseci pre toga, 2017. godine, Erdoan je i posetio Novi Pazar, gde ga je, na centralnom trgu ispred gradske kuće, dočekalo više hiljada stanovnika.

Vaš browser nepodržava HTML5

Erdogan u Novom Pazaru: 'Moj zavičaj, moj najmiliji grad'

Izručenja turskih državljana

Srbija inače ima spornu istoriju izručenja turskih državljana toj državi, uprkos pozivima iz UN-a da se uzdrže od ekstradicija.

Takav slučaj se desio 2017. sa Kurdom Dževdetom Ajazom, koji je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog poretka.

Srbija je 25. decembra 2017. godine sprovela ekstradiciju uprkos zahtevu Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija da to u slučaju Kurda Dževdeta Ajaza ne čini, s obzirom da je Sud u Strazburu za ljudska prava ustvrdio da je Ajaz prilikom ranijeg pritvora u svojoj domovini, bio izložen torturi.

Tadašnja srpska ministarka pravde Nela Kuborović potpisala je odluku o ekstradiciji uz objašnjenje da je zahtev iz Ujedinjenih nacija stigao kasno.

Iz UN-ovog komiteta demantovali su tvrdnje o kašnjenju.

Komitet protiv mučenja i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka UN-a 2019. godine doneo je odluku kojom je Srbiju oglasio odgovornom zbog ekstradicije kurdskog političkog aktiviste Dževdeta Ajaza. Kako je saopšteno, Srbija je izručenjem "povredila čl. 3 i čl. 22 Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka".

Ajaz u Turskoj služi petnaestogodišnju kaznu zatvora.

U Srbiji se dugo vodio i spor oko turskog aktiviste i političara Edževita Piroglua (Ecevit Piroğlu). On je, nakon višegodišnje pravne borbe, u avgustu ove godine napustio Srbiju.

Piroglu je uhapšen u Srbiji 2021. godine po Interpolovoj poternici koju je raspisala Turska optužujući ga za terorizam i ratovanje u Siriji. Piroglu i njegova odbrana su osporavali optužbe tvrdeći da su politički motivisane.

Sud u Beogradu odbio je zamolnicu Turske za njegovim izručenjem, međutim, vlasti mu nisu odobrile azil i zato je morao da napusti Srbiju.

Piroglu je nekadašnji predvodnik Socijalističke demokratske partije (Sosyal Demokrasi Partisi, SDP), nekadašnji direktor Asocijacije za ljudska prava (İnsan Hakları Derneği, İHD) i nekadašnji direktor redakcije političkog časopisa Genç Devrimci.