Lideri Turske i Azerbejdžana čestitali Vučiću pobedu na izborima u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u štabu Srpske napredne stranke nakon proglašenja pobede na izborima 17. decembra

Predsednici Turske i Azerbejdžana Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev uputili su 19. decembra čestitke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom pobede koalicije Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 17. decembra.

Predsednik Turske je u pismu naveo da su izborni rezultati još jednom potvrdili da "narod ceni" sve što Vučić "u kontinuitetu čini za blagostanje i razvoj zemlje".

"Uveren sam da će u ovom teškom i osetljivom periodu kroz koji prolazi ceo svet naša bliska saradnja nastaviti da doprinosi regionalnom miru i stabilnosti", naveo je Erdogan, a saopštilo Predsedništvo Srbije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Naprednjaci proglasili pobedu, opozicija osporava rezultate

Predsednik Azerbejdžana je u pismu Vučiću preneo "iskrene čestitke na uspešnom održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i na sigurnoj pobedi koalicije čiji ste lider".

"Rezultati glasanja jasno odražavaju visoko uvažavanje i podršku vašeg naroda politici koju sprovodite za razvoj i prosperitet Srbije", naveo je Alijev, a prenela služba za medije predsednika Srbije.

Azerbejdžanu su, kako je dodao Alijev, odnosi sa Srbijom, "prijateljskom zemljom i pouzdanim partnerom, od posebnog značaja".

Pročitajte i ovo: Deo evroparlamentaraca pozvao na istragu nepravilnosti tokom izbora u Srbiji

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije, koalicija oko vladajuće Srpske napredne stranke osvojila je 128 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Druga je opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" sa 65 mandata, a treća lista oko socijalista sa 18 mandata.

U parlament ulaze i desna koalicija NADA (13 mandata) i po prvi put desničarska, proruska lista Branimira Nestorovića poznatog po teorijama zavere (13 mandata).

Cenzus je prešlo i pet manjinskih stranaka, među njima i Ruska stranka.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) pozvali su 19. decembra Srbiju da "opipljivo unapredi" izborni proces pošto su međunarodni posmatrači kritikovali način na koji su održani izbori 17. decembra.

Pročitajte i ovo: EU traži od Srbije da 'opipljivo' poboljša izborni proces

Oni su naveli da su uzeli u obzir preliminarne nalaze i zaključke posmatrača OEBS-ove Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je ocenila da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države, negativna kampanja i širenje straha.