Trumpova prijetnja Turskoj ekonomskim sankcijama

Trump je najavio povlačenje iz Sirije prošlog mjeseca

Tekst: Una Čilić

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump upozorio je Tursku da bi u slučaju njihovog napada na Kurde u Siriji moglo doći do ekonomske katastrofe. S druge strane, Turska prijeti vojnom operacijom na sjeveru Sirije, kako bi istjerali sirijske kurdske jedinice koje smatraju teroristima, a koji su američki saveznici u borbi protiv takozvane Islamske države (IDIL).

Jednako, Trump je upozorio kurdske jedinice da ne provociraju Tursku. On je također napisao da su Sjedinjene Države krenule sa povlačenjem iz Sirije uz napade na preostala uporišta IDIL-a.

U narednim sedmicama očekuje se da će oko 2.000 trupa da se povuče iz Sirije, a neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je za AP kako su već krenuli sa povlačenjem pošiljki vojne opreme.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, napisao je na Twitteru da Turska očekuje od Sjedinjenih Država da ispoštuju strateško partnerstvo i da ne žele da Sjedinjene Države budu zasjenjene sa terorističkom propagandom.

Odnosi između ova dva NATO saveznika su napeti zbog američkog podržavanja Jedinice narodne zaštite (YPG) koje su bile glavni dio Sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju SAD, a koje Turska vidi produžetkom Radničke partije Kurdistana (PKK), označene terorističkom organizacijom.

Vojna vozila SAD, Sirija 30. decembra 2018.

Kurdska Jedinica narodne zaštite je američki saveznik za kojeg je, nakon Trumpove najave o povlačenju, turski predsjednik najavio da će ga slomiti. Erdoganov direktor komunikacija rekao je da će Turska odlučno nastaviti borbu protiv terora.

Diplomatska kriza iz prošle godine, kada je Trump nametnuo sankcije dvojici turskih ministara i podigao tarife na izvoz turskog metala, uticali su na rekordan pad lire u avgustu. Nakon Trumovog posljednjeg tweeta sa prijetnjom o ekonomskoj katastrofi lira je pala za 1,6 posto u odnosu na prethodnu vrijednost.

Pročitajte i ovo: Kriza u Turskoj: Erdoan krivac, ali i ključ rješenja

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u Ankari, tokom novinske konferencije sa luksemburškim ministrom vanjskih poslova, da ništa ne može biti postignuto sa ekonomskim prijetnjama Turskoj.

"Moramo gledati kako da se koordinišemo zajedno i kako da riješimo ovo", rekao je Cavusoglu.

Trump je najavio povlačenje iz Sirije još prošlog mjeseca, izjavivši da su uspjeli u svojoj misiji da pobijede IDIL, te da više nisu tu potrebni. Njegova odluka naljutila je američke saveznike, podstakla ostavku sekretara odbrane Jima Mattisa i izazvala kritike u Kongresu.

Poruke američkih zvaničnika o povlačenju su bile mješovite. Iz Koalicije predvođene Sjedinjenim Državama su u petak rekli da su krenuli sa povlačenjem, ali su zvaničnici kasnije rekli da povlačenje uključuje samo opremu, ne i trupe.

Govoreći u Rijadu, američki državni seketar Mike Pompeo izjavio je da ne misli da će prijetnja da promijeni plan povlačenja trupa iz Sirije. Kada su ga upitali šta je Trump mislio pod ekonomskom katastrofom, on je odgovorio: "To morate pitati predsjednika".

"Primijenili smo ekonomske sankcije na brojnim mjestima, pretpostavljam da misli na takve stvari", rekao je Pompeo, dodavši da još uvijek nije razgovarao sa Ankarom.

Turska je u zadnje dvije godine "pomela" borce Narodne zaštite iz sirijske regije Afrin kao i ostalih dijelova zapadno od rijeke Eufrat. Sada prijete da će da napadnu istočno od rijeke, što je nešto što su izbjegavali sve do sada, dijelom kako bi izbjegli direktan sukob sa američkim snagama.

Zvaničnik Sirijskih demokratskih snaga, koje podržava Amerika, rekao je u nedjelju da militanti IDIl-a proživljavaju svoje finalne momente u posljednoj enklavi koju drže blizu granice sa Irakom.