Turska pojačava kontrolu granica zbog migranata iz Afganistana

Pojačane granične mjere u Turskoj, koja je primila skoro četiri miliona sirijskih izbjeglica i zemlja je u kojoj se zadržavaju mnogi migranti koji pokušavaju doći u Evropu, započele su kada su talibani počeli napredovati u Afganistanu i zauzeli Kabul prošle sedmice.

na fotografiji: turski vojnik čuva stražu na vojnom punktu u Kaldiranu na tursko-iranskoj granici u pokrajini Van, Turska (21. avgust)

Turske vlasti planiraju do kraja godine dići još 64 km graničnog zida koji je podignut 2017. Rovovi, žičane i sigurnosne patrole danonoćno pokrivaju ostatak granice od 560 km.

na fotografiji: znak upozorenja o minama na tursko-iranskoj granici u pokrajini Van, Turska (21. avgust)

Vlasti kažu da u Turskoj ima 182.000 registrovanih afganistanskih migranata, a prema procjenama do 120.000 neregistrovanih. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je evropske zemlje da preuzmu odgovornost za svaki novi priliv, upozorivši da Turska nema namjeru postati "evropska jedinica za skladištenje migranata".

na fotografiji: migranti, većina iz Afganistana, viđeni su nakon što su ih turske snage sigurnosti privele tokom vojne operacije u pograničnom gradu Van, Turska (21. avgust)

Turska strana granice s Iranom oivičena je bazama i karaulama. Patrolni automobili danonoćno prate kretanje na iranskoj strani, odakle migranti, krijumčari i kurdski militanti često pokušavaju preći u Tursku.

na fotografiji: turski vojnici u oklopnim vojnim vozilima patroliraju duž zida na graničnoj liniji između Turske i Irana u pokrajini Van, Turska (21. avgust)

Migranti koji se uoče kako prolaze granicu bivaju vraćeni iranskoj strani, iako većina pokuša ponovo preći granicu, navodi turska vojska.

na fotografiji: turski vojnici stražare na vojnom punktu na tursko-iranskoj granici u pokrajini Van, Turska (krajem avgusta 2021.)

Turski vojnik koristi posebnu kameru za noćno osmatranje na tursko-iranskoj granici u pokrajini Van, Turska (21. avgust)

Broj do sada privedenih neregularnih afganistanskih migranata u Turskoj je ove godine manji za petinu od broja privedenih 2019. godine, a zvaničnici kažu da još nisu vidjeli znakove velikog porasta od prošlosedmičnog talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu, iako velika udaljenost znači da izbjeglicama treba vremena da stignu do granica druge države.

na fotografiji: afganistanski migranti nakon što su iz privele turske snage sigurnosti u pograničnom gradu Van, Turska, (21. avgust)

Patrola turskih vojnika duž zida na graničnoj liniji između Turske i Irana u pokrajini Van, Turska (21. avgust)

Porodica migranata iz Afganistana, koju su turske snage sigurnosti privele nakon ilegalnog ulaska u Tursku iz Irana, u sobi centra za rad sa migrantima u pograničnom gradu Van, Turska (22. avgust)

Rejhan Mirzai, četverogodišnje afganistansko dijete, čiju su porodicu turske snage sigurnosti privele nakon što je ilegalno prešle u Tursku iz Irana, obavlja liječnički pregled u centru za rad sa migrantima u pograničnom gradu Van, Turska (22. avgust)

Afganistanska migrantica Benevse i njen dvogodišnji sin Rehimulah, koje su turske snage sigurnosti privele nakon ilegalnog prelaska u Tursku iz Irana, čekaju na liječnički pregled u centru za rad sa migrantima u pograničnom gradu Van, Turska (22. avgust)

Afganistanski par Sajed Fahim Mousavi i Morsal Mousavi sa svojom djecom, koje su turske snage sigurnosti privele nakon što su ilegalno prešli u Tursku iz Irana, u centru za rad sa migrantima u pograničnom gradu Van, Turska (22. avgust)

Putevi koji vode od turske granice obiluju kontrolnim punktovima. Migrante koji se probiju krijumčari kriju u kućama - često prljavim, trošnim zgradama pod zemljom ili u duboko osušenim riječnim koritima - čekajući da ih prebace u zapadnu Tursku.

na fotografiji: turski komandos čuva stražu kraj zida na graničnoj liniji između Turske i Irana u pokrajini Van, Turska (21. avgust)

Turski vojni helikopter patrolira iznad tursko-iranske granice u pokrajini Van, Turska (21. avgust)