Grad od milijardu dolara za bivšeg predsjednika Turkmenistana

Arkadag, novi grad u Turkmenistanu nazvan u čast bivšeg predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova, trebalo bi da udomi elitu zemlje.

Pišu: Chris Rickleton i turkmenistanski servis RSE

Turkmenistan, jednu od najrepresivnijih i najizolovanijih zemalja svijeta, pogađa široko rasprostranjeno siromaštvo.

Međutim, vlasti su spremne da predstave novoizgrađeni grad vrijedan 1,5 milijardi dolara, projekat za koji zvaničnici tvrde da "odražava brzi društveno-ekonomski razvoj" u centralnoazijskoj zemlji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Novi grad, Arkadag, ili Zaštitnik, vuče ime iz formalne titule Gurbangulija Berdimuhamedova, autoritarnog lidera koji je podnio ostavku u martu nakon što je vladao zemljom gvozdenom pesnicom više od 15 godina.

Pročitajte i ovo: Sin je nasledio oca kao novi predsednik Turkmenistana

Berdimuhamedov je predao vlast svom sinu Serdaru na kontrolisanim izborima. Međutim, ovaj 65-godišnjak je i dalje visoki zvaničnik kao predsjedavajući gornjeg doma parlamenta i još uvijek ima značajan uticaj u zemlji.

Smješten oko 30 kilometara jugozapadno od glavnog grada Ašgabada, Arkadag će služiti kao glavni grad provincije Ahal, koja se nalazi duž granice s Iranom i Afganistanom.

Izgradnja projekta počela je 2019., iste godine kada je Serdar Berdimuhamedov imenovan za guvernera Ahala.

Pročitajte i ovo: Turkmenski lider poziva javnost da pomogne u odabiru imena skoro kompletnog grada

Tokom projekta, mlađi Bedimuhammedov postao je ministar industrije i građevinskih materijala i zamjenik predsjedavajućeg kabineta, prije nego što je naslijedio svog oca na mjestu predsjednika.

Serdar Berdimuhamedov je u aprilu pozvao na "javnu raspravu" kako bi se pronšlo ime za novi grad.

Predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov (arhivska fotografija)

Naravno, predsjednik turkmenistanskog donjeg doma parlamenta uredno je objavio ime grada 21. decembra, tvrdeći da su "želje stanovnika svih regija", kao i "prijedlozi javnih organizacija" uzete u obzir.

Međutim, izvori su u maju rekli turkmenskom servisu RSE-a da je ime već odlučeno.

Oni koji prate dešavanja u Turkmenistanu ismijavaju ideju da je imenovanje grada bila vježba demokratije.

Pročitajte i ovo: Najsporiji internet na svijetu u Turkmenistanu

"Nema ni traga javnoj kampanji. Kako su pitali za mišljenje ljude u ovim regijama gdje nema interneta, gdje je čak i domet mobilne telefonije nizak?", upitao je Luka Ančeski (Luca Anceschi), profesor euroazijskih studija na Univerzitetu u Glasgovu. "Ime grada je iluzija. Sam grad je iluzija."

'Daleko od redova za hranu'

Arkadag ne nalikuje većini gradova, pa čak ni glavnim gradovima pokrajina u Turkmenistanu.

Snimci prikazani na državnim medijima pokazuju da će grad imati više zajedničkog s centralnim Ašgabatom, gdje su milijarde dolara, generisane od izvoza gasa, finansirale izgradnju razmetljivih zgrada s bijelim mramornim fasadama, iako drugi dijelovi zemlje nose najveći teret dugotrajne ekonomske krize.

Turkmenistanske vlasti predstavile su Arkadag kao "pametan grad", gdje će biti smješteni hipodrom, centar za rehabilitaciju djece nazvan po bivšem predsjedniku i statua bivšeg vođe. Jedna od centralnih ulica u gradu nosit će ime po liderovom omiljenom konju Akhanu.

Grad je projektovan za smještaj više od 12.000 porodica.

Pročitajte i ovo: U poseti 'Kapijama pakla' u Turkmenistanu

Ruslan Mijatijev, urednik evropske internetstranice Turkmen.News koja se nalazi u egzilu, kaže da će Arkadag ugostiti članove elite i one koji imaju veze s vladajućom porodicom Berdimuhamedov.

Mijatijev je rekao da se to uklapa u opšti obrazac Berdimuhamedovih koji drže članove svog proširenog klana odvojenima od opšte populacije i "daleko od redova za hranu" koji su postali uobičajeni usred porasta siromaštva i nestašice hrane.

Turkmeni čekaju u redu da kupe namirnice u prodavnici hrane.

"U ovom trenutku, rođaci - vrlo širok pojam koji uključuje čak i vrlo daleke rođake - zauzeli su brojna naselja izgrađena državnim novcem u i oko Ašgabata", rekao je novinar.

Nasuprot tome, "otprilike od 2015. Opšta populacija Turkmenistana živi bez jasne vizije sutrašnjice", dodao je Mijatijev.

'Instrumenti korupcije'

Uprkos svim dokazima koji govore suprotno, turkmenistanska državna propaganda govorila je o beskrajnom nizu ekonomskih uspjeha.

Izuzetak je nastao prošle godine kada je stariji Berdimuhamedov, tadašnji predsjednik, priznao da se država hvata u koštac s otplatom stranih kredita na vrijeme.

Pročitajte i ovo: Mitom do usvajanja beba u Turkmenistanu

Realnost je da se vlada također muči da na vrijeme isplati plate zaposlenima u javnom sektoru, uključujući građevinske radnike koji grade Arkadag, navodi se u izvještaju turkmenistanskog servisa RSE u septembru.

Ranije ovog mjeseca, stanovnici nekih kvartova u Ašgabatu rekli su za RSE da su ostali bez vode i grijanja tokom talasa hladnoće.

Pročitajte i ovo: Seljani u Turkmenistanu preferiraju 'kućno liječenje' umjesto bolnica

Turkmenistanski servis RSE je u novembru izvijestio o naglom rastu tržišta polovne odjeće i korištenih kućanskih predmeta u Turkmenabatu, glavnom gradu istočne provincije Lebap.

"Kad obiđete kuće ljudi, vidite da su stavili na prodaju polovinu svoje imovine samo da bi preživjeli, da bi kupili hljeb", rekao je jedan stanovnik Turkmenabata.

Ekonomija Turkmenistana koja ovisi o energiji doživjela je snažan pad nakon što su globalne cijene nafte i gasa pale 2014., a Rusija prestala s uvozom 2016. godine.

Nedavno su se globalne cijene energenata oporavile, Rusija je nastavila s kupovinom turkmenistanskog gasa, a glavni klijent Kina je u prvih devet mjeseci ove godine kupila gorivo u vrijednosti većoj od sedam milijardi dolara, prema podacima kineske carine.

Međutim, to nije podstaklo ekonomski oporavak u Turkmenistanu, gdje je država dala prioritet trošenju na samodopadne projekte vrijedne više milijardi dolara, uprkos hroničnoj nestašici hrane i rastu cijena.

Pročitajte i ovo: Nadmetanje za uticaj u Centralnoj Aziji 

Rasprostranjeno siromaštvo, korupcija i nezaposlenost natjerali su milione Turkmena da napuste zemlju posljednjih decenija.

"Imate novi grad u zemlji u kojoj se broj stanovnika smanjuje, šta god zvanične statistike tvrdile. Imate novi aerodrome koji košta preko dvije milijarde dolara u zemlji koja nema turizma i koja pokušava spriječiti svoje građane da bježe iz zemlje", rekao je Ančeski s Univerziteta u Glasgovu.

Aerodrom u Ašgabatu

"Sve je naopako, ali ono u što možemo biti sigurni jest da neko na tim projektima jako puno zarađuje. Zato što su oni instrumenti korupcije", rekao je.

Malo je nade da će se pravac promijeniti. Predsjednik Serdar Berdimuhamedov obećao je da će "slijediti kurs" koji je odredio njegov otac.

Pročitajte i ovo: Netfliksov akcioni film inspirisan Turkmenistanom

Mlađi Berdimuhamedov imao je samo riječi hvale o Arkadagu, projektu koji je on vodio.

"Trenutno postoji nekoliko zemalja u svijetu koje grade i puštaju u pogon cijeli grad", rekao je Berdimuhamedov u aprilu. "To ukazuje na rast ekonomskog potencijala domovine, dobru edukaciju naših stručnjaka."