Photoshop Agitprop: Slike predsjednika Turkmenistana koje mijenjaju stvarnost

Istog dana kada je britanska kraljevska porodica "uhvaćena" s fotošopiranim portretom kraljice i njene porodice, vlada Turkmenistana objavila je dva vizuala za promicanje "nacionalne sezone sadnje vrtova" koja je pokrenuta 17. februara.

Jedna slika prikazuje predsjednika Turkmenistana, Serdara Berdimuhamedova, samog s kolicima dok radnici u pozadini sade drveće. Druga slika prikazuje potpuno isti lik ovog vladara uz njegovog oca, bivšeg predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova. Slika mlađeg Berdimuhamedova izrezana je i zalijepljena za potrebe jedne ili obje fotografije.

Slika objavljena 18. marta na kojoj turkmenistanski predsjednik Serdar Berdimuhamedov promiče napore svoje zemlje u pogledu sadnje drveća.

Druga slika koju su turkmenistanski državni mediji objavili 18. marta prikazuje Serdara i njegovog oca, Gurbangulija Berdimuhamedova, ispred zgrade vlade.

Ova izrezana i zalijepljena slika jedna je u nizu dugogodišnje prakse autoritarne vlade Turkmenistana čija je praksa objavljivanje izmanipulirane fotografije, koja kao takva ilustrira aktivnosti šefa države.

Opširno istraživanje državnih medija u Ašgabatu pokazuje da je, kako izgleda, manipulacija fotografijama podjednako raširena i sada - u vremenu Serdara Berdimuhamedova, koji je postao predsjednik u martu 2022., kao što je bila i za vrijeme njegovih prethodnika.

Tadašnji predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov drži konja kojeg je, navodno, jahao njegov sin Serdar, 2021.

Na ovoj slici s konjem objavljenoj u junu 2021., Gurbanguli Berdimuhamedov, koji je u to vrijeme bio vladar Turkmenistana, radio je na društvenoj promociji svoga sina prije nego što će mlađi Berdmuhamedov biti imenovan za predsjednika.

Fotografija prikazuje drugačije osvjetljenje na licima oba muškarca. No, glavni detalj koji otkriva da je riječ o fotomanipulaciji je sitna praznina u sjeni kopita konja. Izgleda je životinja zalijepljena na ovu sliku.

Iza kopita konja, sitna praznina u sjeni dokaz je fotomanipulacije.

Kate Mallinson, suradnica pri Chatham Houseu i stručnjakinja za politiku zemalja Srednje Azije, za Radio Slobodna Europa je kazala da je stalna upotreba Photoshopa u saopćenjima za javnost Ašgabata, zapravo, naslijeđe sovjetskog perioda, kada se stvarnost rutinski precrtavala uz današnju klimu straha prisutnu u državnoj službi.

"Izrazito fotošopirane slike odraz su oprezne vlade koja se boji gnjeva porodice Berdmuhamedov", ističe Mallinson.

U ovakvoj atmosferi državni službenici će vjerovatno jednostavno nastaviti raditi svoj posao, umjesto da ukažu na ovu apsurdnu praksu.

Gurbanguli Berdimuhamedov na komemorativnom skupu u Ašgabatu u oktobru 2020.

Na ovoj slici iz oktobra 2020., tadašnji predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov prisustvuje danu sjećanja na žrtve zemljotresa 1948. godine u Ašgabatu. Zastave u gornjem desnom uglu vjetar veličanstveno njiše, dok su one koje drže vojnici u potpunosti opuštene.

Dotjerana fotografija Serdara Berdimuhamedova

Na gornjoj fotografiji sadašnjeg predsjednika Turkmenistana koju su državni mediji objavili u aprilu prošle godine, Serdar Berdimuhamedov drži okićenog konja na otvaranju konjičkog centra.

Detalj na fotografiji iz aprila 2023.

Mutne i nepravilne linije popločane staze između nogu konja otkrivaju fotomanipulaciju. Vjerovatno je konj "posuđen" s druge slike, ali se onaj koji je uređivao ovu fotografiju suočio s teškim zadatkom "kloniranja" uzorka popločanog kamena.

Slika predsjednika Berdimuhamedova od 7. februara. Grb Turkmenistana iznad predsjednikove glave je u oštrom fokusu dok ostali pozadinski motivi nisu toliko izoštreni.

Primjer zbunjujućih fotošopiranih slika koje objavljuje ured sadašnjeg predsjednika su one na kojima Berdimuhamedov sjedi za stolom ispred grba Turkmenistana.

Slika je objavljena 19. januara. Predsjednikov izraz lica je vidno drugačiji. Kalendar na desnoj strani, položaj knjiga u donjem lijevom uglu i zastave u pozadini - sve se malo razlikuje.

Neke verzije fotografije prikazuju vladara kako sjedi za bijelim stolom, dok je u većini slučajeva za ulaštenim drvenim stolom.

Hrpa dokumenata i položaj ruke osobe malo se razlikuju od verzije do verzije, što sugerira da je mladi čelnik ili pozirao za gotovo identičnu sliku nekoliko puta otkako je preuzeo dužnost, ili je drugi muškarac više puta sjedio za potrebe slike, dok je lice predsjednika preuzeto s neke druge fotografije.

Predsjednik Berdimuhamedov (desno) i ruski zvaničnik Rustam Minihanov u Kazanju, Rusija.

Neovisna turkmenska novinska kuća Chronicle of Turkmenistan u aprilu 2022. ukazala je na fotografije sa sastanka novog predsjednika Berdimuhamedova i Rustama Minihanova, šefa ruske regije Tatarstan. Na fotografijama koje je objavila administracija Tatarstana, slika prikazuje turkmenistanskog čelnika s neugodnim izrazom lica.

Verzija slike istog rukovanja koju su objavili državni mediji Turkmenistana

Nasuprot ovoj, slike sastanka koje su objavili državni mediji Turkmenistana pokazuju vedriju verziju lica Berdimuhamedova. Utičnica na zidu s lijeve strane fotografije također je uklonjena.

Dvije različite fotografije s ceremonije iz marta 2019. kazahstanskog predsjednika Kasima-Žomarta Tokajeva. Ovu lijevo objavili su mediji, a desno njegov ured.

Radio Slobodna Europa je u priči iz 2019. godine naveo slučajeve fotomanipulacije pod rukovodstvom ureda kazahstanskog predsjednika, Kasima-Žomarta Tokajeva. Na osnovu novih fotografija kazahstanskog čelnika, može se zaključiti da je retuširanje znatno ublaženo.

Kate Mallinson iz Chatham Houseu ocjenjuje da je upotreba Photoshopa turkmenistanske vlade dijelom posljedica zatvorene prirode ovog režima.

"Za razliku od drugih bivših sovjetskih zemalja, turkmenistanska vlada ne koristi kompanije koje će joj pomoći s PR-om", ističe. "Ašgabat se mora zadovoljiti s onim što ima."