Trump upoznat sa prijetnjama smrću iz Irana, saopštio njegov predizborni štab

Donald Trump na predizbornom mitingu u gradu Savannah, Georgia, SAD, 24. septembra 2024.

Republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa je obavijestila američka obavještajna služba o prijetnjama smrću iz Irana, saopštio je njegov predizborni štab.

"Republikanskog predsjedničkog kandidata izvijestila je ranije danas Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe o stvarnim i specifičnim prijetnjama Irana da će ga ubiti u pokušaju da destabilizuje i posije haos u Sjedinjenim Državama", rekao je direktor za komunikacije Trumpovog predizbornog štaba, Steven Cheung.

Prema navodima Cheunga, "službenici obavještajnih službi su identifikovali da su se ove kontinuirane i koordinisane prijetnje povećale u posljednjih nekoliko mjeseci", prenosi Reuters.

"Službenici za provođenje zakona radili su na tome da Trump bude zaštićen i da predsjednički izbori 5. novembra budu bez miješanja drugih zemalja", istakao je.

Iran je odbacio optužbe da je pokušao da ubije Trumpa ranije ovog ljeta, nedugo nakon što je naoružani muškarac otvorio vatru na mitingu u Pennsylvaniji, ubivši jednu osobu i ranivši predsjedničkog kandidata.

Sjedinjene Države su optužio Iran i za hakovanje Trumpove kampanje, rekavši da Teheran pokušava da utiče na izbore 2024.

Američki zvaničnici su ranije ovog mjeseca rekli da su iranski cyber napadači ponudili "ukradeni, nejavni" materijal iz Trumpove kampanje osoblju Joea Bidena.

"Strani akteri povećavaju svoje aktivnosti uticaja na izbore kako se bliži izborni dan u novembru", navodi se u američkom saopštenju, ističući Rusiju, Iran i Kinu kao one koji "pokušavaju da nekim mjerama pogoršaju podjele u američkom društvu za vlastitu korist".

Iranski hakeri su pokušali i da podijele informacije ukradene iz Trumpove kampanje sa američkim medijskim organizacijama, rekli su zvaničnici. Iran je te optužbe odbacio.