Trumpu određena kaucija od 200.000 dolara u slučaju izbora u Georgiji

Donald Trump, Philadelphia, SAD, juni 2023.

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu određena je kaucija od 200.000 dolara u Georgiji, gdje je optužen da je planirao poništiti poraz na izborima 2020. godine, prenosi AP, pozivajući se na sudska dokumenta podnesena u ponedjeljak.

U dogovoru o kauciji, koji su potpisali Trumpovi advokati i glavna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis, utvrđeni su uvjeti za puštanje na slobodu uključujući zabranu zastrašivanja svjedoka i opstruiranja pravde.

Trumpu je zabranjeno da govori "na bilo koji način, izravno ili neizravno" o činjenicama iz slučaja s drugim optuženima ili svjedocima, osim putem advokata.

"To obuhvaća, ali nije ograničeno na objave na društvenim mrežama ili dijeljenje objava drugih pojedinaca na mrežama", navodi se u uredbi koju je potpisao sudac Višeg suda okruga Fulton.

zakon RICO Trump optužen po zakonu koji se koristi za procesuiranje šefova mafije

Trump je prošle sedmice, zajedno sa još 18 osoba, u Georgiji optužen za niz kaznenih djela, u okviru plana da ostane na vlasti usprkos porazu od Joea Bidena na izborima 2020. godine.

Tužiteljica je svima optuženima dala rok do petka u podne da se predaju u zatvor okruga Fulton, gdje bi trebali biti procesuirani. Predložila je da se izjašnjavaju o krivici u prvoj sedmici septembra, a da suđenje počne u martu.

Trump negira optužbe, a na društvenim mrežama je, između ostalih, prozivao republikanskog guvernera Georgije Briana Kempa, koji je odbacivao napore bivšeg predsjednika da promijeni izborni rezultat u toj američkoj državi.

Optužnica koju je podigla velika porota u Georgiji je četvrta protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao promijeniti rezultate glasanja 2020. godine.