'Regruter s američkom zastavom oko vrata': Ko je čovek optužen za navodni pokušaj atentata na Trumpa?

Rajan Vesli Rut na skupu u Kijevu, april 2022.

U prvim mesecima ruske invazije na Ukrajinu, Rajan Vesli Rut (Ryan Wesley Routh) je često i vidljivo bio prisutan u Kijevu, obraćajući se prolaznicima u ulici Hreščatik na engleskom, razmenjujući brojeve telefona i tražeći pomoć i podršku ukrajinskim oružanim snagama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Dobrovoljci koji dolaze u Kijev smatrali su ga nekom vrstom maskote ukrajinske vojske, rekao je Kristijan Luc (Christian Lutz), Nemac koji vodi humanitarnu organizaciju Feniks i koji se 2022. nekoliko puta sastao s Rutom.

"'Regruter s američkom zastavom oko vrata' – tako su ga svi nazivali," rekao je Luc za RSE. "Izgledao je kao vuk samotnjak. Uz njega nije bilo kolege ili prijatelja".

Pročitajte i ovo: Kako bi najnoviji pokušaj atentata na Trumpa mogao da utiče na izbornu kampanju u SAD

Dve godine kasnije: Rut (58) je osumnjičen za navodni pokušaj atentata na bivšeg SAD predsednik Donald Tramp (Trump). Ruta je uhapsila policija na Floridi 15. septembra pošto su ga agenti Tajne službe primetili kako je navodno uperio pušku u Trampa dok je republikanski predsednički kandidat igrao golf u klubu na Vest Palm Biču.

Rut je uhapšen pošto je pobegao, a agenti su na mestu gde je bio pronašli pušku "u stilu AK-47" sa nišanom, zajedno sa dva ranca i GoPro kamerom, rekao je novinarima šerif okruga Palm Bič Rik Bredšo (Rick Bradshow).

Iako se još nisu pojavili dokazi koji povezuju Rutove napore u Ukrajini s incidentom na Floridi, njegovo hapšenje je zaprepastilo ljude koji su se sreli s njim u Ukrajini i videli na njegove ponekad haotične, ali izgleda iskrene napore da pomogne Ukrajini u njenoj odbrani od ruske invazije.

"Šta se je…te dešava? To ne može biti istina", rekao je Luc kada je čuo vest o hapšenju Ruta.

Neke od najpoznatijih ukrajinskih dobrovoljačkih borbenih jedinica brzo su se distancirale od Ruta, izdajući saopštenja u kojima su poricali bilo kakve veze s njim.

"Rut nikada nije služio u Međunarodnoj legiji Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. On nema nikakve veze s tom jedinicom", navela je na Telegramu Međunarodna legija, zvanično odobrena jedinica sastavljena od stranih dobrovoljaca. "Glasine koje kruže u pojedinim medijima nisu tačne".

Rut se u aprilu 2022. pojavio na mitingu u Kijevu u znak podrške bataljonu Azov – kontroverznoj vojnoj jedinici koju mnogi u Ukrajini poštuju zbog svoje borbene sposobnosti.

Prethodnu su se, posle nedelja odbrane lučkog grada Mariupolja od ruske opsade, članovi tog bataljona konačno predali, a mnoge su zarobile ruske snage. Članovi porodice su vodili kampanju i organizovali skupove kako bi pokušali da izvrše pritisak da se njihovi rođaci oslobode.

Prema snimku Asošiejtid presa (Associated Press) s događaja, Rut je mogao da se vidi kako nosi plavi prsluk sa američkom zastavom na leđima i plakatom s natpisom: "Ne možemo tolerisati korupciju i zlo još 50+ godina. Kraj Rusije za našu decu".

Rut se takođe pojavio u video snimku koji je u maju 2022. objavio nalog na Tviteru koji vode rođaci članova Azova.

"Želeli bismo zvanično da izjavimo da Rajan Vesli Rut nema nikakve veze s Azovim i da nikada nije imao nikakve veze s Azovim", navela je ta grupa na mreži X 16. septembra. "Mirne demonstracije kojima je prisustvovao bile su otvorene i svako je mogao da se pridruži. On je slučajno uhvaćen na snimku koji su snimili demonstranti".

Govoreći telefonom iz Nemačke, Luc je za RSE rekao da je Ruta sreo tokom svog prvog odlaska Kijev u junu 2022.

"Delovao je veoma komunikativno, ekstrovertno i hiperfokusirno na svoj zadatak da dovede strance u ukrajinsku vojsku", rekao je Luc.

"Jednom sam ga vozio po Kijevu kada je imao ideju da traži fabriku za pravljenje dronova", rekao je on. "Išli smo s vojnikom. Nekim vojnikom nižeg čina. Ne sećam se imena. Vojnik mu je ležerno pomagao."

Luc je rekao da je kasnije bio obazriv u pogledu Rutovih napora i da je na kraju blokirao Ruta na društvenim mrežama jer ga je, kako je rekao, Rut bombardirao porukama.

Rutova upornost i njegovo javno prisustvo privukli su pažnju nekih novinara, uključujući Njuzvik (Newsweek) koji je objavio kratak intervju s njim u rumunskom izdanju časopisa.

"Ovaj sukob je definitivno crno-beli", rekao je on. "Ovde se reč o dobru protiv zla".

Pre odlaska u Ukrajinu i napora da pomogne njenoj vojsci, Rut je vodio život koji je izgledao kao nomadski, radeći neko vreme kao krovopokrivač u Grinsboru, Severna Karolina. Nije služio u američkoj vojsci.

Prema listu Grinsbro njuz end rekord (Greensboro News & Record), muškarac kojeg je list identifikovao kao Ruta i koji je istih godina kao on, policija je uhapsila 2002. pošto se s automatskim oružjem zabarikadirao unutar zgrade.

Kasnije se preselio na Havaje, navode američki mediji.

Rutovi nalozi na društvenim mrežama - na X-u i na Fejsbuku (Facebook) – zatvoreni su od 16. septembra. Međutim, arhivirani postovi pokazuju mešavinu interesovanja i ispada o američkoj politici, kao i o ratu u Ukrajini.

U nizu postova na X-u 2023. godine, Rut je tvrdio da regrutuje avganistanske vojnike koji su voljni da služe na Tajvanu ili Haitiju.

Na sajtu za umrežavanje LinkedIn, profil naveden pod Rutovim imenom odgovara mnogim njegovim biografskim detaljima i navodi da je samozaposlen u kompaniji na Havajima pod nazivom Kemp boks Honolulu (Camp Box Honolulu).

Post iz marta 2023. na istom LinkedIn profilu pokazuje dve nedatirane fotografije, kako izgleda, Ruta ispred američkog Kapitola u Vašingtonu i na čuvenom kijevskom Majdanu ili Trgu nezavisnosti. Uz fotografije piše: "U Vašingtonu i Kijevu da obezbedim vojnike za ratne napore".

Rut je izgleda sam objavio knjigu na Amazonu pod nazivom "Ukrajinski rat koji se ne može dobiti", o čemu je prvi izvestio Asošiejted pres.

U uvodu objavljenom na sajtu Amazona, gde je knjiga i dalje u prodaji, Rut je dao dugačku, žestoku, a ponekad i nejasnu odbranu zašto misli da je odbrana Ukrajine važna:

"Pretpostavljam da moram biti jasan da je, mada u sadašnjim prilikama Ukrajina neće pobediti, za svet imperativ da pobedi, i zato je ova knjiga toliko važna, da svi prepoznamo da gubitak nije opcija i šta moramo da uradimo da bi pobedila", navodi se u odlomku.