Novo trovanje u aleksinačkoj fabrici u Srbiji, četiri radnika u bolnici

Radnici Hitne pomoći zbrinuli su 52 osobe sa simptomima trovanja.

U bolnici u Aleksincu, na jugu Srbije, zadržano je četiri radnika fabrike "Magna" nakon što su zatražili pomoć zbog simptoma trovanja, izjavio je za RSE Goran Vidić, direktor Opšte bolnice u tom mestu.

"Oni su stabilnog zdravstvenog stanja, nisu životno ugroženi. Videćeno da li će danas ili sutra biti pušteni kući", naveo je.

Prema njegovim rečima tokom noći Hitnoj pomoći se javilo 57 radnika sa simptomima trovanja disajnih puteva.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu rekli su da je fabrička hala odmah evakuisana kada su prvi radnici počeli da se javljaju sa mučninama.

Osnovni javni tužalac u Aleksincu Ivan Mitrović izjavio je za Betu da je treća smena počela sa radom u 22 časa, a oko pola jedan se petnaestak radnika požalilo da ima zdravstvene tegobe.

"Nakon toga se broj radnika sa tegobama uvećao", izjavio je Mitrović.

U Tužilaštvu je rečeno da halu obezbeđuju pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i da će biti započet uviđaj kada potrebna merenja pokažu da je situacija bezbedna, preneo je RTS.

Do trovanja radnika u fabrici "Magna" u Aleksincu na jugu Srbije došlo je i 17. januara kada je pregledano 105 pacijenata sa simptomima trovanja.

Pročitajte i ovo: Otrovani radnici u Aleksincu bili izloženi isparenjima lepka

Ministarstvo zdravlja Srbije je 18. januara saopštilo da su radnici bili izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

Navedeno je da je reč o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

"Specifičnog lečenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna. Nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove", stoji u saopštenju.

Radnici fabrike "Magna" vratili su se na posao 18. januara u trećoj smeni nakon što su nadležne službe utvrdile da vazduh više nije bio kontaminiran.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zatražila je reakciju nadležnog ministarstva, transparentnu istragu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu i odgovornost nadležnih inspekcija.

Kanadska kompanija Magna seating u Aleksincu ima pogon za proizvodnju presvlaka za automobilska sedišta, koji je ogranak njene fabrike u Odžacima.