Troickom zabranjeno učešće na turnirima

Viktor Troicki, mart 2011.

Teniser Viktor Troicki u narednih godinu i po dana neće moći da se takmiči na turnirima. Ovu meru izrekla mu je Međunarodna teniska federacija, pošto na turniru u Monte Karlu nije dao tražene uzorke za antidoping test. Dok sportista i Teniski savez Srbije tvrde da je reč o nesporazumu, nezavisni tribunal smatra da je Troicki bio upozoren na moguće posledice.

Pedeset treći teniser sveta dao je, naime, 15. aprila, nakon meča sa Jankom Tipsarevićem, samo uzorak urina, ali ne i uzorak krvi, jer se, kako je kasnije naveo, tog dana osećao loše. Nadležni sud je zaključio da je to kršenje pravila antidoping programa te je odredio igraču osamnaestomesečnu suspenziju, koja će se završiti 24. januara 2015. godine.

Dvadesetsedmogodišnji Troicki demantovao je da je koristio nedozvoljena stimulativna sredstva, dodavši da će se žaliti na ovu odluku.

“Posle meča bio sam izabran da dam uzorak urina i krvi, pa sam posle tuširanja otišao na antidoping kontrolu, ali pošto sam se loše osećao, pitao sam zvaničnog doktora da li mogu da izbegnem davanje krvi - jer mi od toga bude još gore, a ona mi je rekla da mogu, ali da prethodno napišem pismo Međunarodnoj teniskoj federaciji", izjavio je Troicki u saopstenju dostavljenom medijima.

Oglasio se i Teniski savez Srbije koji u saopštenju navodi da se nada da će biti uvažena žalba Viktoru Troickom.

"Pošto su oba testa, kako urina, tako i krvi, bila negativna, smatramo da se radi o velikom nesporazumu koji je doveo do ove neželjene situacije, a nikako iz Viktorove želje da se bilo šta prikrije ili sakrije. Takođe, želimo da napomenemo da je i pre ovoga Viktor uradio veliki broj testova urina i krvi i da nikada nije bilo ni najmanjeg problema", navodi se u saopštenju Saveza.

Podršku je kolegi iz Djevis kup reprezentacije javno pružio i teniser Janko Tipsarević, koji je na svom Tviter nalogu napisao da je uveren u nevisnost Troickog.

Dok teniser tvrdi da je tokom razgovora sa zvaničnim lekarom bio prisutan i njegov trener, nezavisni tribunal je zaključio da je službenik zapravo savetovao Troickog da takav razlog za izbegavanje davanja krvi ne bi bio validan, i da mu nije davao nikakve garancije da može da preskoči taj deo kontrole.

Sportski novinar i komentator Nebojša Višković ističe da slučaj za sada nije potpuno jasan i napominje da je sportska federacija preduzela krajnje rigorozne mere.

“Vrlo se retko do sada dešavalo da neko dobije takve kazne. Bile su do sada takve situacije, međutim ovo je prilično drakonska mera. Njegovi nalazi nisu pozitivni. Dakle, samo zbog toga što ste ‘izbegli’ da date uzorak krvi – to je sad glavno pitanje, zašto on to nije uradio. Sama ta situacije je, čini mi se ipak, previše blaga da bi se čovek kaznio na godinu i po dana i da mu se na neki način uništi karijera”, objašnjava Višković.

Uprkos višenedeljnoj dominaciji vesti o rekonstrukciji Vlade Srbije, ova se sportska informacija našla među glavnim pričama na beogradskim portalima. Na epilog čitavog slučaja će se, pak, čekati do odluke Međunarodnog suda za arbitražu.