Bivši direktor modne kompanije 'Abercrombie & Fitch' uhapšen zbog optužbi za trgovinu ljudima

Logo kompanije u SAD, ilustrativna fotografija

Bivši izvršni direktor modnog giganta Abercrombie & Fitch (A&F) i njegov britanski partner uhapšeni su zbog sumnje za trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorišćavanja.

Majk Džefris, njegov partner Metju Smit i njihov navodni posrednik uhapšeni su u utorak ujutru na Floridi.

Advokati Džefrisa i Smita ranije su negirali bilo kakvu krivicu svojih klijenata.

FBI je otvorio istragu 2023. godine nakon navoda o seksualnom zlostavljanju, koji su izneseni u građanskim tužbama i medijima, od strane mladih ljudi koji su rekli da ih je Džefris privlačio obećanjima o modelingu, a zatim ih prisiljavao na seksualne usluge.

Istraga je otkrila da je postojala sofisticirana operacija u kojoj je posrednik sa mrežom regrutera bio zadužen za dovođenje muškaraca.

Pročitajte i ovo: Reper Sean 'Diddy' Combs optužen za seks trefiking, tvrdi da nije kriv

Nakon izveštavanja BBC-ja, građanska tužba je podneta u Njujorku, optužujući Džefrisa i Smita za trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorišćavanja, silovanje i seksualni napad.

Tužba je takođe optužila firmu "Abercrombie & Fitch" da je finansirala operaciju trgovine ljudima koju je vodio njegov bivši izvršni direktor tokom dve decenije koliko je bio na čelu kompanije.

Prema američkom zakonu, trgovina ljudima u svrhu seksualnog iskorišćavanja uključuje prisiljavanje odrasle osobe da putuje u drugu državu radi seksualnih usluga za novac koristeći silu, prevaru ili prinudu.

Džefris je postao izvršni direktor "Abercrombie & Fitch" 1992. godine i napustio je poziciju 2014. godine.

Kompanija sa sedištem u Ohaju (SAD) odbila je da komentariše njegovo hapšenje.

Jedna tužba podneta u Njujorku prošle godine optužila je "Abercrombie & Fitch" da je omogućila Džefrisu da upravlja organizacijom za trgovinu ljudima tokom 22 godine na čelu kompanije.

"Abercrombie & Fitch" je prošle godine saopštio da su angažovali pravnu firmu kako bi sprovela nezavisnu istragu.