Trebali u ratu, sad prepušteni bedi

Predsednik Udruženja Ljubomir Bradić izjavio je da se u znak protesta samopovredio

Četvrtog dana štrajka glađu desetorice učesnika ratova tokom devedesetih iz Valjeva, predsednik Udruženja boraca i ratnih vojnih invalida iz tog grada na zapadu Srbije, Ljubomir Bradić izjavio je da se u znak protesta samopovredio.

On je na konferenciji za novinare održanoj u sedištu Udruženja pokazao povređenu šaku i kazao da ju je iz revolta probio ekserom.

"Ovo sam uradio radi svih poginulih boraca u Srbiji, zbog umrlih ratnih-vojnih invalida, zbog njihove dece, zbog njihovih porodica, zbog bednih boraca koji nemaju posao, koji žive u bedi, kojima se isključuje struja, koji se spaljuju, koji se ubijaju. Treba da se stidi Srbija u kakvoj državi borci žive", kazao je Bradić, koji osim što je predsednik valjevskog udruženja boraca i generalni sekretar Udruženja boraca Srbije ratova devedesetih.

Ratni veterani, koji štrajkuju u prostorijama Udruženja boraca u Valjevu kažu da će štrajkovati sve do ispunjenja zahteva, u suprotnom će tražiti ostavku aktuelnog ministra za rad, socijalna i boračka pitanja u Vladi Srbije Zorana Đorđevića i državnog sekretara Negovana Stankovića.

Od istog ministarstva traže i da se formira radna grupa koja će raditi na rešavanju pitanja neisplaćenih ratnih dnevnica, a ne kako kažu da ih "pljačkaju" advokati.

Zahtevi vojnih veterana iz Valjeva nisu u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, navedeno je u odgovoru tog Ministarstva na upit RSE.

“Zahtevi koje su vojni veterani u Valjevu uputili Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poput priznavanja ratnih dnevnica, lečenja bez uputa na VMA i otpis kamata za utrošenu struju, kao i zahtevi upućeni lokalnoj samoupravi, nisu u nadležnosti resora kojim rukovodi ministar Zoran Đorđević”, stoji u odgovoru koji nam je upućen putem mejla.

Dodaje da su ministar Zoran Đorđević i Ministarstvo spremni da “izađu u susret svim vojnim veteranima u skladu sa Zakonom bez izuzetaka”.

Nekoliko zahteva štrajkača odnose se i na lokalnu vlast u Valjevu: da se uredi prostor Spomen obeležja palim borcima u ratovima devedesetih koje je postavljeno u centru grada, da se ispita nekoliko odluka komisije Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja koje se tiču učesnika rata, da se na godišnjem nivou obezbedi deset radnih mesta za članove porodica boraca, kao i da se zamene prozori na prostorijama valjevskog Udruženja.

Bradić kaže da borci praktično ne postoje, da ih država ne prepoznaje jer ih nema u zakonu

Ljubomir Bradić kaže da su njihovi zahtevi formulisani još pre mesec dana i da su prosleđeni nadležnima ali da od toga nije bilo ništa.

"Prvo, tražimo da se borcima ne isključuje struja i da se za to nađe rešenje. Kako neko ko je bez posla, ko je ratovao, ko je bolestan i ko nema zdravstvenu knjižicu da se leči, kako i od čega da plati struju", pita se Bradić i dodaje da traže i to da borci bez zdravstvene knjižice mogu da se leče u Domu zdravlja u Valjevu i bez uputa na VMA (Vojno medicinska akademija) u Beogradu.

Učesnici štrajka su uglavnom bez stalnog zaposlenja i bez redovnih primanja.

Jovica Đorđević je učestvovao u ratu na prostoru Hrvatske. Ima dvoje dece, od kojih jedno pohađa prvi, a drugo drugi razred osnovne škole. Bez stalnog je zaposlenja.

"Već pet godina isključena mi je struja i skinut strujomer. Odakle ja to da platim kad sam invalid i kada nemam nikakva primanja?", pita se Đorđević.

Milan Nedić kaže da je 1991. godine bio na položajima u Vukovaru, Borovom selu, Dalju (Hrvatska) i da i danas pamti ratne strahote.

"Ja sam socijalni slučaj, bez bilo kakvih primanja, bez zdravstvene knjižice, a lečim se kod psihijatra, kardiologa, pa i astrologa… Jedinu podršku imamo ovde u Udruženju boraca, niko drugi u ovoj državi ne misli na nas borce", žali se Nedić.

Ljubomir Bradić kaže da borci praktično ne postoje, da ih država ne prepoznaje jer ih nema u zakonu.

"Mi nismo tražili ovaj rat. Dok smo mi ratovali drugi su se bogatili i ti danas biraju političare, a ne mi", kaže Bradić i dodaje da je njihov štrajk pitanje preživljavanja a ne politike.