Život trans osoba 'pun diskriminacije i nasilja'

Transgender zastava tokom protesta kojim se obilježava Dan transrodne vidljivosti, Meksiko, 31. mart 2023. ilustrativna fotografija

Kako danas žive trans osobe u Srbiji, a kako je to izgledalo nekoliko decenija ranije? Da li su sigurne i da li se osećaju prihvaćeno u društvu? Sa kojim se problemima suočavaju?

O ovim pitanjima, kao i počecima Prajda u Beogradu, u podkastu Glasom mladih sa Ivom Gajić razgovara Agata Milan Đurić, aktivistkinja iz Beograda, koja godinama radi u LGBTIQ i mirovnim organizacijama.

Slušajte i pratite Glasom mladih

Spotify Apple Podcast YouTube RSE

Vaš browser nepodržava HTML5

'Ja gotovo ne znam LGBTIQ osobu koja hoće da ostane u Srbiji'

Život trans osoba Agata Milan Đurić opisuje kao život pun višestruke diskriminacije i nasilja raznih vrsta. Zato je, podvlači, važan aktivizam i promovisanje ljudskih prava.

"Borba je izuzetno važna, kao što je važno da se borimo u skladu sa principima empatije, saosećanja, solidarnosti, za prava svih marginalizovanih grupa", ističe Agata.

Agata Milan Đurić, aktivistica iz Srbije

Ona je osnivačica organizacije Geten, u okviru koje radi na podršci LGBTIQ osobama putem SOS telefona. Kaže da ne zna gotovo nijednu osobu iz zajednice koja želi da ostane u Srbiji.

"Nije samo u pitanju da vi želite da odete na primer u Kanadu da biste bolje zarađivali, nego je prosto u pitanju celokupna društvena klima, a naravno, ljudi gravitiraju ka državama gde postoji veće poštovanje i prihvatanje njihovih identiteta i prava", objašnjava ona.

Nasilje nad trans osobama

Prema podacima organizacije Transgender Europe, od početka oktobra 2022. do kraja septembra 2023, u svetu je ubijeno 320 trans osoba. U preko 90 posto slučajeva žrtve su bile trans žene osobe.

Dan sećanja na žrtve transfobije obeležava se svakog 20. novembra. Agata ističe da su razlozi za obeležavanje ovog dana empatija, saosećajnost i solidarnost, ali i ukazivanje na nasilje koje trans osobe svakodnevno trpe.

"Ukazujemo na taj način na sve probleme nasilja, diskriminacije, i uopšte kako to izgledaju naši životi, kada vi zapravo izađete na ulicu i možete biti ubijeni, samo zato što je neko pomislio da ste trans osoba", naglašava ona.

Nevladina organizacija "Da se zna" evidentirala je 94 napada na LGBTIQ populaciju u Srbiji tokom 2022. godine.

Pročitajte i ovo: Vandalizovan spomenik Merlinki

To je najviše zabeleženih slučajeva u poslednjih šest godina i 13 odsto više prijavljenih napada u odnosu na prethodnu 2021. godinu.

Najveći broj napada na LGBTIQ osobe dogodio se tokom avgusta i septembra, kada se održavala i manifestacija EuroPride, posvećena LGBTIQ pravima.

Prvi Prajd u Beogradu uz 'mnogo hrabrosti i naivnosti'

Prva Parada ponosa u Beogradu ostaće upamćena po nasilju prema učesnicima manifestacije. Skup je organizovan u centru Beograda, 30. juna 2001. pod sloganom "Ima mesta za sve nas".

Međutim, okupljene su napali pripadnici desničarskih i navijačkih organizacija.

Iako se unapred procenjivalo da je okupljanje bezbednosno rizično, policije nije bilo dovoljno i nije adekvatno reagovala na nasilje. Prema podacima organizacije Belgrade Pride, više od 40 osoba je povređeno, dok je zvanična reakcija Vlade Srbije tada izostala.

Vaš browser nepodržava HTML5

U susret Prajdu: Jesmo li imalo odmakli?

Agata Milan Đurić bila je jedna od organizatorki ovog Prajda. Kaže da je bilo potrebno mnogo hrabrosti, ali napominje da je postojao i "momenat naivnosti".

"S obzirom na takozvanu petooktobarsku revoluciju i najavljene ustavne promene i razne reforme, mi smo smatrali da je vreme prosto da mi kao manjina pokažemo da živimo u ovoj državi", ističe Agata i dodaje da je uvek pravo vreme za ljudska prava.

O podcastu "Glasom mladih"

U "Glasom mladih" razgovaramo s mladima u zemljama Zapadnog Balkana, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake sedmice pričamo s uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način, ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kojem žive.

Epizode pronađite na našem sajtu, na društvenim mrežama, na Apple Podcastima, Spotify i Google Podcastima. Vikendom smo s vama kroz naše radijske programe.

Detaljnije informacije kako slušati ovaj i naše druge podcaste pronađite ovdje.