Tramp ponovo dolazi na mesto pokušaja atentata u Pensilvaniji

Pristalica republikanskog predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na dan kada se Tramp vraća na mesto pokušaja atentata na njega u Batleru, Pensilvanija, SAD, 5. oktobra 2024.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp 5. oktobra se vraća u ruralno mesto u Pensilvaniji gde je pogođen u pokušaju atentata na mitingu, kada mu je metak okrznuo uvo.

Trampov saveznik Elon Mask (Musk), izvršni direktor Tesle i vlasnik mreže X, prisustvovaće skupu. Biće to prvi put da se Mask pojavio na događaju u Trampovoj kampanji od kada je podržao bivšeg predsednika, a nakon pokušaja atentata 13. jula.

Tramp je pod pojačanim bezbednosnim merama od tog pokušaja atentata.

Ujutru veliki broj ljudi je čekalo da pristupi mestu događaja, a mnogi su uzvikivali slogan "Bori se, bori se, bori se" koji je Tramp uzviknuo nekoliko trenutaka nakon što je pogođen 13. jula.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako Trump i Harris gledaju na Rusiju i rat u Ukrajini?

Bio je to prvi od dva pokušaja atentata na Trampa. Naoružani napadač se 15. septembra skrivao na Trampovom terenu za golf u Vest Palm Biču na Floridi, sa planovima da ga ubije, saopštili su tužioci. Njegove planove osujetio je agent američke tajne službe koji je patrolirao terenom.

Republikanski zvaničnici se nadaju da će Trampov povratak na to mesto stvoriti veću podršku među njegovim tvrdokornim sledbenicima i povećati izlaznost za njega u Pensilvaniji, državi koju on i njegova demokratska protivnica, potpredsednica Kamala Haris, vide kao ključnu za pobedu 5. novembra, prenosi Reuters.

"Vraćam se u Batler jer osećam da imam obavezu da se vratim Batleru", rekao je Tramp za kablovsku novinsku mrežu NewsNation ranije ove nedelje.

Trampu će se na skupu pridružiti i njegov potpredsednički potpredsednik, senator Džej Di Vens, i porodica vatrogasca Korija Komperatorea, koji je stradao tokom atentata na Trampa.

Pucnjava u Batleru dovela je do ozbiljnih kritika na račun američke tajne službe i ostavke njenog direktora.

Kritičari su izrazili zabrinutost zbog toga što je 20-godišnji osumnjičeni za pokušaj atentata Tomas Metju Kruks, koga su agenti Tajne službe kasnije ubili, uspeo da pristupi obližnjem krovu sa direktnim pogledom na mesto gde je Tramp govorio.

Pročitajte i ovo: Debata Harris - Trump: Mnogo 'vatre' i dve različite vizije Amerike
Izvor: Reuters