Bajden i Tramp na predizbornim skupovima u ključnim državama

Džo Bajden i Donald Tramp, kombo fotografija

Predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden (Joe Biden) i aktuelni predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp (Trump) održali su 13. oktobra, svega tri sedmice uoči predsedničkih izbora, predizborne skupove na kojima su se međusobno kritikovali.

Kandidat Republikanske stranke, Tramp, je pred svojim pristalicama u američkoj državi Pensilvaniji izjavio da se bori protiv “marksista” i “ludaka”, dok je Bajden u Floridi optužio šefa države da je građane Amerike tretirao kao “beznačajne” tokom tekuće pandemijie korona virusa.

Tokom posete domu za stare u gradu Pembruk Pajns na Floridi, demokratski kandidat Džo Bajden kritikovao je Trampovo rukovođenje tokom zdravstvene krize.

“Za Donalda Trampa vi ste potrošna roba. Vi ste zaboravljivi. Vi ste praktično ništa. Tako on vidi stare osobe. Tako vidi vas”, rekao je Bajden pred grupom od oko 50 štićenika doma u Južnoj Floridi.

Pročitajte i ovo: Prijenos vlasti u SAD: Tradicija, prijetnje i mogući ishodi

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, od 215.000 preminulih u toj zemlji od korona virusa, oko 80 procenata su ljudi stariji od 65 godina.

“Jedini penzioner za kojeg Donald Tramp mari je penzioner Donald Tramp”, rekao je 77-godišnji Bajden.

On je ocenio da je Trampovo bavljenje pandemijom bilo “nepredvidivo”, baš kao i njegov predsednički mandat.

Nešto severnije u Pensilvaniji, Tramp je na svom predizbornom skupu takođe govorio o demokratskom protivkandidatu na predsedničkim izborima, koji će biti održani 3. novembra. On je tom prilikom za Bajdena rekao da “nije dobar momak”.

Govoreći o svom lečenju nakon što je testiran pozitivno na korona virus, Tramp je rekao:

“Sve što znam je sa sam uzeo nešto, šta god to bilo, i veoma brzo sam se osećao dobro. Osećao sam se kao Supermen”, rekao je Tramp pred više hiljada svojih pristalica.
Predsednik SAD je 1. oktobra testiran pozitivno na korona virus, nakon čega je tri noći proveo u bolnici u okolini Vašingtona, a zatim je otpušten i ponovo se vratio u predsedničku kampanju.

Pročitajte i ovo: Profesor Klvana: COVID-19 u Beloj kući baca novo svetlo na finale kampanje

Prvi predizborni skup nakon izlaska iz bolnice održao je 12. oktobra u Floridi.
Florida i Pensilvanija su među krucijalnim državama na američkim predsedničkim izborima, pošto donose ukupno 270 glasova predstavnika elektorskog koledža.

Tri nedelje uoči izbora, istraživanja pokazuju da Bajden vodi za 10 posto u odnosu na Trampa.

Starija populacija se, inače, smatra ključnom demografskom strukturom za ulazak u Belu kuću.

Nedavno istraživanje koje su sproveli NBS i “Volstrit Džurnal” pokazalo je da među starijom populacijom Bajden vodi u odnosu na Trampa sa 62 posto prema 35 procenata podrške koliko ima predsednik države.

Amerikanci stariji od 65 godina su na pethodnim predsedničkim izborima favorizovali Trampa u odnosu na tadašnju protivkandidatkinju Hilari Klinton, pokazalo je istraživanje “Pju Riserč Centra” i izlazne ankete.

Na izborima 2016. godine, glasači stariji od 65 godina glasali su stopom od 71 procenta u poređenju sa nacionalnim prosekom od 61 procenta. Na poslednjim predsedničkim izborima glasalo je samo 46 odsto birača starosti od 18 do 29 godina, grupe koja je sklona demokratama.