Tojota se izvinila zbog varanja pri testiranjiu novih modela

Ilustracija

Predsednik Tojote (Toyota) Akio Tojoda izvinio se zbog varanja na sertifikacionim testovima za sedam modela vozila te japanske kompanije, preneo je AP.

"Iskreno se izvinjavamo", rekao je Tojoda duboko se naklonivši pred novinarima na konferenciji za medije 3. juna u Tokiju.

Prethodno je Toyota obustavila proizvodnju tri od sedam novih modela automobila za koje je postojala sumnja na neadekvatno testiranje.

Tojoda je rekao da je kompanija želela da što pre obavi testove u vreme kada je dolazio veliki broj novih modela i da ih je možda iz tog razloga skratila.

Istraga japanske vlade

Istraga Vlade Japana o navodima da je automobilski gigant iz grada Tojota falsifikovao rezultate testova svojih vozila počela je u januaru ove godine.

Japanske vlasti saopštile su da je opsežno neispravno testiranje u Tojoti uključivalo korišćenje neadekvatnih ili zastarelih podataka u testovima vazdušnih jastuka i zadnjih sedišta u sudarima, kao i da je utvrđeno da su falsifikovani testovi snage motora.

Zbog toga je Tojota u Japanu obustavila proizvodnju modela ’corolla fielder’, ’corolla akio’ i ’yaris cross“.

Kompanija Tojota saopštila je da utvrđeni prekršaji nemaju veze sa vozilima koja su već u saobraćaju.

Akio Tojoda, koji je unuk osnivača Tojote, sugerisao je da su neka pravila za sertifikaciju možda prestroga i dodao da se testovi razlikuju širom sveta.

„Ali ne odobravamo kršenje pravila. Nismo savršena kompanija i ako vidimo nešto pogrešno napravićemo korak unazad i pokušavati to da ispravimo", rekao je Tojoda.

Problemi u Hino Motorsu i Daihatsuu

Dve godine ranije pojavili su se problemi sa sertifikacijom u kompanijama Tojota Grupe, proizvođačima kamiona Hino Motors i Daihatsu, specijalizovanim za male modele.

Šinđi Mijamoto, izvršni direktor Tojote, izjavio je da je Tojota počela da ispituje svoje testove nakon što su uočeni problemi.

Tojota svake godine prodaje više od deset miliona vozila širom sveta.

Još dva obraćanja istog dana

Istog dana, u ponedeljak 3. juna, i automobilska korporacija Mazda izvestila je o sličnim neregularnostima u svojim testiranjima i zaustavila proizvodnju modela ’mazda 2’ i ’roadster’.

Iz te kompanije saopšteno je da je u testovima korišćen neadekvatan softver za nadzor rada motora.

Ovaj auto-gigant iz Hirošime priznao je prekršaje na testovima sudara tri modela čija je proizvodnja obustavljena. Takođe je naglasila da se problemi tiču samo njih i da nemaju veze sa bezbednošću ranije prodatih vozila.

I kompanija Honda iz Tokija takođe se 3. juna izvinila zbog neodgovarajućih testova nivoa buke i obrtnog momenta niza modela čije starije verzije nisu više u proizvodnji, kao što su ’accord’, ’odissey’ i ’fit’.

„Bezbednost prodatih vozila nije sporna“, navodi se u saopštenju Honde.

Pročitajte i ovo: Afera Volkswagen: Sporni softver aktiviran u Evropi