Thompson diže temperaturu u Mostaru

Plakat za sporni koncert u Mostaru

Na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru u četvrtak uveče bit će upriličen “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu, te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a”, kojeg organiziraju udruga "Hrvatsko srce nade", te Hrvatski narodni sabor BiH. Riječ je o skupu podrške šestorici političkih i vojnih lidera “Herceg-Bosne”, koji su pred Haškim tribunalom nepravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima tokom 1993. i 1994. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupa nekoliko muzičara i grupa iz BiH i Hrvatske, a glavna zvijezda večeri je kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Thompson, čiji su koncerti zabranjeni u više zemalja zbog ikonografije koja se dovodi u vezu sa Nezavisnom Državom Hrvatskom iz Drugog svjetskog rata.

Skup je već danima u centru pažnje javnosti u BiH, a posebno u Hercegovini, gdje je izazvao nagli porast političke “temperature”. Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) na zasjedanju su ovih dana osudili taj događaj. Kako je saopoćeno nakon zasjedanja PIC-a, politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promoviranja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije, te izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koji produbljuju podjele, što uključuje i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam, te provokativnu upotrebu simbola. “Ne treba praviti nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugdje, koji za posljedice imaju produbljivanje podjela i podizanje tenzija”, navodi se uz ostalo u izjavi PIC-a.

U međuvremenu, na oficijelnoj internet-stranici britanske Vlade, u dijelu posvećenom o savjetima u vezi sa putovanjem u BiH za državljane Ujedinjenog Kraljevstva, objavljeno je upozorenje za 8. juni.Očekuju se protesti na nekoliko lokacija u Mostaru, protiv događaja na gradskom stadionu u znak podrške hrvatskim zatvorenicima u Haagu, zakazanog za 8 sati uveče; trebate biti oprezni, posebno u blizini tih protesta, kao i stadiona”, navodi se u objavi na internet-stranici britanske Vlade.

Podsjećanja radi, još u maju je najprije zabranu Thompsonovog koncerta zatražio mostarski ogranak Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI). "Održavanje takvog skupa podrške presuđenim ratnim zločincima i organizatorima i osnivačima Heliodroma, Dretalja i drugih logora u kojima su mučeni i ubijani pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda, uz koncert Marka Perkovića Tompsona, deklariranog fašiste, vrijeđa sve poštene građane i antifašiste ne samo ovoga grada već i šire i produbljuje podjele u našem gradu", saopćili su iz VKBI za Hercegovinu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Obilježena 20 obljetnica od zatvaranja logora Dretelj



Zvaničan dopis da se skup zabrani najprije je uputio mostarski SDP, uz obrazloženje kako taj koncert raspiruje nacionalne tenzije, produbljuje krize, te usložnjava ionako konfuznu političku situaciju u Gradu Mostaru, te realno može ugroziti sigurnost njegovih građana. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ustvrdio je da je Thomsonov koncert, uz prateću ikonografiju, u službi predizborne kampanje i homogeniziranja biračkog tijela, te da se time želi “ponovo prevariti biračko tijelo”.

“Potpuno je jasno da HDZ nikada više vlasti nije imao nego sada i ne mogu očito pričati kako su ugroženi i ne mogu ponovo kampanju voditi na trećem entitetu”, kazao je Nikšić.

Službeno je zabranu koncerta zatražilo i Udruženje logoraša Mostara, koje je u saopćenju navelo kako je upravo mjesto održavanja koncerta - stadion Pod Bijelim brijegom - predstavljao 1993. godine centralno sabirno mjesto za odvođenje Bošnjaka, Srba i drugih nehrvata u logore HVO-a.

Hercegovačka šestorka pred sudom u Hagu

Pored niza stranaka, organizacija i pojedinaca, saopćenjem za javnost se oglasila i najjača bošnjačka stranka SDA, koja smatra da iskazivanje podrške osobama osuđenim na čak 111 godina zatvora za ratne zločine nije u duhu evropskih vrijednosti, za koje se neki od organizatora ili onih koji ih podržavaju, navodno zalažu.

“Pravi cilj okupljanja u Mostaru jeste da se proizvede nova politička kriza u gradu, koja bi dodatno zakomplikovala odnose između Bošnjaka i Hrvata i prelila se na cijelu BiH”, tvrde u SDA.

S druge strane, nešto ranije oglasio se i mostarski ogranak utjecajne Udruhe hrvatskih veterana i invalida Domovinskoh rata (HVIDRA), koja smatra da se radi o beskrupuloznim napadima na “hrvatskog glazbenika i domoljuba” Marka Perkovića Thompsona.

“Istodobno poručujemo svekolikoj bh. javnosti kako smo uvijek i svagda uz naše hrvatske uznike u Den Haagu, te odlučno protiv sarajevskog političkog i medijskog establišmenta, koji - pod krinkom antifašizma i demokracije - raspiruju govor mržnje u javnom prostoru i kriminalizira sve što diše i živi hrvatski", naveli su uz ostalo iz HVIDR-e.

Vaš browser nepodržava HTML5

Arhivski snimci: Stvaranje ¨Herceg-Bosne¨

A organizatori, udruga "Hrvatsko srce nade", koju su pokrenuli studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kažu kako se ne radi o političkom skupu, nego o glazbenom događaju, te da iza tog događaja ne stoji niko.

“Radi se o skupu koji je isključivo potpora hrvatskoga naroda hrvatskim braniteljima i konkretno uznicima u Haagu, za koje vjerujemo da su zadužili hrvatski narod u proteklom ratu i smatramo da je hvale vrijedno i potrebno reći tim ljudima ‘hvala’”, izjavio je Luka Prolić, iz udruge "Hrvatsko srce nade" na pres-konferenciji organizatora koncerta. Organizatori koncerta su saopćili i da na koncert i sami događaj neće moći ući "nitko tko bude ugrožavao bilo koga", na bilo koji način i neće moći prisustvovati koncertu.

Koncert Marka Perkovića Thompsona izazvao je i reakcije niza intelektualaca. Pozorišni režiser, Sead Đulić, koji je i predsjednik mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a, smatra da Thompsonov koncert Mostaru nije trebao i da će dodatno doliti ulje na vatru, a da građani opet u glavama imaju bivšu liniju razdvajanja u centru grada. “Već sad se može čuti: ‘Ja preko Bulevara neću!’ Sa obje strane. To nije dobro. To nas vraća u devedesete”, izjavio je Đulić za Radio Slobodna Evropa.

Nema pravnih prepreka za održavanje skupa: Ljubo Bešlić

Uprkos svemu, gradske vlasti su odobrile održavanje skupa na stadionu Pod Bijelim Brijegom. Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić je nešto ranije izjavio kako nema pravnih prepreka za održavanje skupa, odnosno da nema osnova za zabranu. “Podnijeli su valjan zahtjev za održavanje, znači, po Zakonu o javnim skupovima, 72 sata prije. Policijski službenici, koncert Pod Bijelim brijegom, na stadionu HŠK Zrinjski će osiguravati prema planu osiguranja koji je već urađen”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ljudevit Marić.

Organizatori se nadaju da bi stadion Pod Bijelim brijegom, koji ima kapacitet oko 30 hiljada ljudi, mogao biti – kako kažu – ispunjen do kraja. Ulaz je besplatan.

Istovremeno, za četvrtak uveče u Mostaru bio je najavljen i skup protiv Thompsonovog koncerta na Španskom trgu u centru grada. Skup je najavljivala organizacija “Djeca rata”, kojoj lokalne vlasti nisu dale dozvolu za održavanje.

“Znači, mi smo dobili zabranu, kao žrtve, a zločinci su dobili dozvolu”, izjavio je za RSE predsjednik navedenog Udruženja, Elvis Redžić.