Bista na Antarktici: Osamljeni ili najhrabriji Lenjin

Nakon njihovog dolaska na nepristupačni Pol 14. prosinca 1959., Sovjeti su uspostavili privremenu istraživačku stanicu. Bista Lenjina postavljena je licem okrenuta ka Moskvi.

Bila je to treća ekspedicija Sovjetskog Saveza na Antarktiku. Ekspedicija je provedena na traktorima i sankama. Ovu fotografiju snimio je istraživač i znanstvenik Jevgenij Tolstikov, koji je vodio ekspediciju i intenzivno surađivao u arktičkoj i antarktičkoj regiji.

Ovako je izgledala privremena stanica. Prije njihovog odlaska, Sovjeti su ostavili hranu za koju su pretpostavljali da će biti dovoljna za četiri osobe za pet mjeseci te bilješku koja je ohrabrila sve posjetitelje da iskoriste zalihe. Zbog loših uvjeta, odustali su od ideje uspostavljanja stalne stanice.

Uz činjenicu što se nalazila usred ničega, oko 1.400 kilometara od obale, stanica je bila i na velikoj nadmorskoj visini - oko 3.700 metara nadmorske visine.

Sljedeće fotografije usamljenog Lenjina su iz 1960-ih. Privremena stanica već je napola pod snijegom, ali Lenjin još stoji na vrhu dimnjaka. Olav Orheim iz norveškog Polarnog instituta snimio je ovu fotografiju tijekom sudjelovanja u drugoj fazi američke ekspedicije pod nazivom Land Traverse Queen Maud (1964-1967).

Tim britanskih i kanadskih istraživača nazvan N2i stigao je do Pola, 19. siječnja 2007. Uspjeli su balonima preći beskrajno vjetrovite i ledene ravnica tog kontinenta. Stanica je do tada bila pod snijegom, ali ne i Lenjin.

Prije nego što su stigli do Pola, istraživači N2i bili su budni i po 36 sati. Kad su bili skoro na oko šest kilometara do odredišta, opazili su točku na horizontu. Od silne iscrpljenosti, mislili su da ih oči varaju.

"Shvativši da je, usprskos svemu, Lenjin još uvijek tu kako bi nas pozdravio, svi smo počeli nekotrolirano vikati i smijati se", rekli su za Explorers Web. Oni su prvi ljudi za koje se zna da su posjetili Lenjina u četiri desetljeća, te prvi koji su došli do ove točke bez motornih vozila.

Ostaje nejasno - je li bista i danas vidljiva. Posljednji poznati posjetitelj došao je prije osam godina, tijekom druge privatne ekspedicije, koju su činili francusko-američko-britanski državljanin Sebastian Copeland i američko-kanadski državljanin Eric McNair-Landry, a koje se zaustavila tijekom prelaska kontinenta pomoću balona.

Tko će biti sljedeći? Hoće li Lenjin i dalje biti tu da prolaznike pozdravi ili će ga prvo morati iskopati iz snijega?