Kad zidovi pripovijedaju: Grafiti kroz povijest

Škrabotine vojnika Crvene armije na zgradi Reichstaga nakon što su zauzeli Berlin 1945., blizu okončanja Drugog svjetskog rata.

Većina tih škrabotina, izrađenih kredom ili ugljenom, bili su imena vojnika, često i nazivi njihovih rodnih gradova. Neki su vojnici zapisali prijetnje poput: "Hanses i Fritzes, ovo nikad nećete zaboraviti. Ako treba, doći ćemo opet".

Većina natpisa je sačuvana, iako su uklonjeni oni koji su imali bestidnu konotaciju, poruke koje upućuju na silovanje i slično.

Poruka na vanjskoj fasadi Reichstaga. Natpis koji su ostavili nacistički lojalisti pozivao je stanovnike Berlina da se bore protiv Crvene armije, obećavši prolaznicima izbor poput "Pobjeda ili Sibir".

Grafiti s političkom konotacijom vjerovatno su stari koliko i prva civilizacija. U ruševinama Pompeja ova karikatura rimskog političara jedna je od ekspresivnijih slika uklesanih u zidine grada, koji je ukopan vulkanskom erupcijom u 79. godini nove ere.

Lik bijesnog gladijatora na zidu u Pompejima. Merriam-Webster definira grafite kao "obično, neovlašteno pisanje ili crtanje na javnoj površini".

Godine 1870. novinar Henry Morton Stanley urezao je svoje i ime novine u kojoj je radio na zid ruševine u Persepolisu, današnji Iran. Godinu dana kasnije, Velšanin je u afričkoj džungli otkrio misionara Davida Livingstona.

Poruka na zidu sjedišta nekadašnje Njemačke tajne policije (Gestapo) u Parizu. Zapis sadrži riječi - "Ne spavam. Razmišljam o svojim roditeljima i dragoj Louise".

Grafiti na zidu u Teheranu 1979. godine koji predstavljaju iranskog šaha (lijevo) i mulu (propovjednik, učitelj). Dva tjedna nakon što je ova fotografija načinjena, ajatolah Ruhollah Khomeini vratio se u Iran iz egzila u Francuskoj kako bi nametnuo svojoj zemlji tvrdu vladavinu koja traje i danas.

Lutke u obliku sovjetskih vojnika na planinskom putu nakon invazije na Afganistan 1979. godine. Uz lutke stoji poruka: "Sestre Shahr-e Naw" (susjedstvo u Kabulu) "plaču, dok sestre komunista dotjeruju oči".

Poruka na zidu: "Dobro došli u pakao". Muškarac trči preko ulice u Sarajevu koja je 1993. često bila meta snajpera. Više od 5.000 civila ubijeno je tijekom gotovo četverogodišnje opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Čečeni odgovaraju na pitanja popisivača pred vratima njihova doma koji je oštećen tijekom sukoba 2002. Na vratima, koja vjerojatno datiraju iz perioda devedesetih godina, piše: "Ovdje žive mirni ljudi. Provjereno sigurni".

Grafit "Bush je pas" u blizini Islamabada u Pakistanu 2003., ubrzo nakon što je američki predsjednik George W. Bush započeo invaziju na Irak.

Grafit "Svi u američkoj vojsci su gay i homići" na zidu kuće u Tikritu, granatirane 2003. godine tijekom američke invazije. Ovaj irački grad je rodno mjesto bivšeg diktatora Sadama Husseina.

Bivša nizozemska mirovnjakinja posjetila je svoju staru bazu u blizini Srebrenice 2007. Iscrtani kalendar potiče između 1994. - 1995. godine. Oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u i oko grada u srpnju 1995., nakon što nizozemske snage pri UN-u nisu uspjele spriječiti da Srebrenica padne u ruke bosanskih Srba.

Gruzijski vojnik gleda poruku "Ujko Sam zahvaljuje na uniformi za ruske Airborne (trupe)", koju su ruske snage ostavile na zidu u bazi u Senakiju nakon rusko-gruzijskog rata 2008. godine. Bazu su uništili ruski vojnici, koji su prije povlačenja uništili tenkove i helikoptere.

Crteži koje su talibanski borci ostavili na zidu u afganistanskoj provinciji Helmand 2010. godine.

Poruka na zidu: "Iako je papiga u kavezu, i dalje može uživati u zelenilu. Iako je čovjek u zatvoru, i dalje može uživati u svojoj domovini".

Indijski policajac pored grafita u Kašmiru, koji izražava potporu islamističkom militantu kojeg su ubile indijske snage sigurnosti u srpnju 2016. Kašmir je sporna regija koja je glavni izvor tenzije između Indije i Pakistana.

Skica afganistanskog militanata koji je ispalio granatu na helikopter u palači Darul Aman u Kabulu. Fotografirano 2016. godine.

Grafit na zidovima palače Darul Aman. Zgrada je danas u završnoj fazi restauracije nakon što je desetljećima bila ruševina. Nije jasno hoće li se, poput Reichstaga, restauracijom sačuvati dio unutarnjih grafita.