Thaçi: SSP i vizna liberalizacija prioriteti Kosova

Hashim Thaçi

Kosovo je spremno da otpočne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, koji predstavlja jedan od glavnih prioriteta Kosova za evrointegracije. Kosovski premijer pozvao je sve institucije da maksimalno rade na tom putu. Politički dijalog, trgovina, saradnja, kao i oblasti pravosuđa, slobode i bezbednosti, biće neke od tema ovog procesa. Zvaničnici predviđaju da, ukoliko bi pregovori počeli na jesen, oni se mogu okončati do proleća sledeće godine. Analitičari poručuju da je neophodno poduzeti mere nad onima koji do sada nisu dali rezultate u sklopu ovog procesa.

Proces pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i proces ispunjavanja kriterijuma za liberalizaciju viza dva su glavna prioriteta Kosova na putu evropskih integracija, izjavio je u ponedeljak premijer Kosova, Hashim Thaçi, na prvom sastanku pregovaračke ekipe za SSP. On je dodao je Vlada Kosova spremna da otpočne te pregovore što pre.

„Pokretanje pregovora o SSP između Republike Kosova i EU je istorijski trenutak u sklopu procesa integracije Kosova u EU. SPP će biti prvi ugovorni sporazum koji jasno nudi perspektivu članstva Kosova u EU“, kazao je Thaçi.

On je obećao da će Kosovo poduzeti potrebne reforme, a za uzvrat EU će pružiti realnu mogućnost učlanjenja Kosova u evropsku porodicu.

Agenda ovih pregovora uključuje politički dijalog, trgovinu, saradnju, kao i oblasti pravosuđa, slobode i bezbednosti.

Kosovski premijer je poručio da je sve dok se ne osigura liberalizacija viza potrebno maksimalno inteziviranje rada na tom putu.

„Posebno će se angažovati agencije za sprovođenje zakona, kao što su Policija Kosova, Savet tužilaca, Sudski savet, carine, poreske uprave, agencija protiv korupcije, i ostali mehanizmi. Osim toga, one treba da poduzmu zajedničke korake, dobro koordinisane, i podići nivo saradnje na najviši nivo, razmeniti informacije i konkretne rezultate“, kazao je on, poručujući odgovornima da su ovi procesi glavni prioriteti Vlade.

Vlada Kosova je 27. februara osnovala pregovaračku ekipu za SPP kojom predvodi Ministarstvo evropskih integracija, a njeni članovi su ministar spoljnih poslova, ministar trgovine i industrije, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, te ministri finansija, ekomomskog razvoja i ministar pravde. Do sada je sa Evropskom komisijom dogovoreno da se pregovori organizuju u tri radne grupe – za trgovinska pitanja, zakonodavna usklađivanja i političku saradnju, a koje će redovno izveštavati Vladu o toku pregovora.

Ekonomski interesi

Vlora Citaku, ministarka za evropske integracije, koji predvodi ovaj proces, očekuje da će preogvori za SSP početi na jesen, a da će se okončati na proleće sledeće godine. Ona je dodala da je cilj SSP-a osiguravanje političkog i zakonskog okvira koji će regulisati proces približavanja i članstva Kosova Evropskoj uniji.

Vlora Citaku

„O sporazumu će se pregovarati na nekoliko rundi sastanaka, počevši od trgovine, kao najznačajnije oblasti ovog sporazuma. Smatramo da će biti četiri ili pet zvaničnih sastanaka, na nivou ministarskih delegacija, i jedan broj sastanaka na tehničkom nivou“, kazala je ona.

Citaku je dodala da su za uspešan pregovarački proces potrebne jasno definisana hijerarhija, jednostavne procedure, tehnička stručnost, kao i uključivanje svih političkih i društvenih aktera, biznisa, akademija i civilnog društva.

Posvećenost visokih zvaničnika kosovske vlade evropskoj agendi usred avgusta, kad i sam Brisel odmara je ohrabrujuće, ocenjuje dobar poznavalac evropskih prilika, Shenoll Muharremi, ali dodaje da je potrebno više informacija o poziciji Kosova naspram ovih pregovora.

„Ovi pregovori su zarad ekonomskih interesa, tako da nisu dovoljni samo sastanci već je potrebno razgovarati i sa biznisima i razmotriti kako zaštititi njihove interese tokom pregovaranja sa EU, a naročito kod trgovaca“, kaže Muharremi.

S druge strane, Muharremi je naveo i potrebu aktivnije opozicije u ovako važnim procesima kroz koje prolazi Kosovo, koja bi tražila više računa od Vlade Kosova.

Premijer Kosova, dodao je on, i ranije je govorio da je spreman da poduzme reforme i pozivao na široku uključenost u ovom procesu, ali je problem to što nije skrenuta veća pažnja na one koji se nisu odazvali pozivima.

„Ukoliko g. Thaci želi da mu verujemo da je ozbiljan u ovome, treba poduzeti mere nad onima koji do sada nisu dali rezultate. Reforma javne administracije je najkonkretniji primer koji nije imao uspeha, bez obzira na mnoge pozive i mnoga obećanja“, kazao je Muharremi.

S obzirom da Kosovo nema toliko razvijenu ekonomiju i velike interese za pregovaranje, Muharremi je dodao da je moguće da se pregovori o SPP-u okončaju tokom sledeće godine.

Istog dana kada je Srbija u junu dobila zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, Kosovu je omogućen početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i Pridruživanju sa EU.

Ovaj sporazum je prvi ugovorni sporazum sa EU i reguliše prava i obaveze zemlje koja je otpočela proces pridruživanja Evropskoj uniji.