Šta je THAAD, protivraketni odbrambeni sistem koji SAD šalje Izraelu?

  • RSE

Odbrambeni sistem THAAD je jedan od najmoćnijih protivraketnih sistema američke vojske (foto arhiv)

Sjedinjene Države su navele da će poslati Izraelu napredni protivraketni sistem THAAD i oko stotinu američkih trupa da njime upravljaju u pokušaju da ojačaju protivvazdušnu odbranu zemlje nakon raketnih napada Irana.

Pentagon je 13. oktobra saopštio da će ovaj sistem ojačati ionako moćnu protivvazdušnu odbranu Izraela.

Nejasno je kada će sistem i američki vojnici stići u Izrael.

Šta je THAAD?

Odbrambeni sistem THAAD je jedan od najmoćnijih protivraketnih sistema američke vojske, sposoban da presretne balističke rakete na udaljenostima od 150 do 200 kilometara, sa gotovo savršenom stopom uspješnosti u testiranjima.

"To je daleko superiorniji antiraketni sistem", ističe Hossein Aryan, britanski stručnjak za odbranu.

"Njegov domet je mnogo [više] opsežan" u poređenju sa izraelskim sistemima protivvazdušne odbrane.

THAAD, skraćenica za Terminal High-Altitude Area Defense, koristi kombinaciju naprednih radarskih sistema i presretača, te je jedini američki sistem protivraketne odbrane sposoban da presretne i uništi balističke projektile kratkog, srednjeg i dugog dometa, bilo unutar ili izvan atmosfere, tokom njihove završne faze leta.

Presretači sistema THAAD djeluju kinetički, što znači da uništavaju nadolazeće rakete sudarajući se sa njima, umjesto da detoniraju u blizini cilja.

Vojska Sjedinjenih Američkih Država posjeduje sedam baterija THAAD-a, od kojih svaka uključuje šest lansera postavljenih na kamione, sa osam presretača po lanseru, kao i moćan radarski sistem, kao i komponente za kontrolu vatre i komunikaciju, navodi se u izvještaju Kongresne istraživačke službe.

Zašto SAD šalje THAAD Izraelu?

Odluka Washingtona o slanju sistema THAAD uslijedila je nakon što je Iran 1. oktobra ispalio oko 180 balističkih raketa na Izrael, napad za koji neki stručnjaci kažu da je otkrio ranjivost izraelske protivvazdušne odbrane.

Aryan navodi da je iranski napad potaknuo SAD da pojača kapacitete izraelske protivraketne odbrane u slučaju "još jednog potencijalnog napada iz Teherana".

Teheranska masivna raketna baraža, njegov najveći direktni napad na njegovog najvećeg neprijatelja, bio je odgovor na izraelsku invaziju na Liban i njegova nedavna ubistva ključnih iranskih saveznika u regionu.

Izrael je umanjio štetu uzrokovanu iranskim napadom.

Međutim, čini se da satelitski snimci pokazuju da je oko 30 balističkih raketa palo u i oko vazdušne baze Nevatim na jugu Izraela. Fotografije pokazuju oštećenja zgrada i kratera na pisti u bazi.

Izraelski antiraketni sistem Željezna kupola presreće iranske rakete, 1. oktobra 2024.

U bazi Nevatim nalaze se borbeni avioni F-35 američke proizvodnje. Stručnjaci kažu da su iranske rakete za milimetar promašile neke od borbenih aviona stacioniranih tamo.

U međuvremenu, jedan projektil je pao u blizini sjedišta Mossada, izraelske špijunske agencije, u Tel Avivu, prouzrokujući duboki krater.

Izrael je obećao oštar odgovor na raketni napad Irana.

U međuvremenu, u napadu dronom Hezbolaha na bazu 13. oktobra, naoružane grupe i političke stranke koja kontroliše veći dio južnog Libana, ubijena su četiri izraelska vojnika.

Shashank Johsi, saradnik na Kings koledžu u Londonu, rekao je da Washington raspoređuje sistem THAAD "jer predviđa da će izraelska odmazda na nedavni iranski raketni napad biti veliki i značajan napad".

To će zauzvrat "vjerovatno potaknulo još jedan napad Irana", rekao je on.

Joshi, koji je i analitičar za pitanja odbrane u listu The Economist, smatra da Izrael ima niz opcija, od napada na iranske vojne objekte do ciljanja na njegovo vodstvo ili nuklearne lokacije.

"Koju god opciju da izabere, iransko rukovodstvo će vjerovatno uzvratiti snažno", rekao je on.

čitajte

Najmanje 16 ljudi ubijeno u izraelskom udaru na opštinsku zgradu na jugu LibanaSAD daje Izraelu 30 dana da poveća pomoć Gazi ili riskira smanjenje vojne podrške