Zbog štrajka advokata Sud BiH odgodio izjašnjenje o krivici optuženog za terorizam

Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Edin Podgora, optužen za terorizam nije se mogao izjasniti o krivnji pred Sudom Bosne i Hercegovine jer njegov branilac nije došao na ročište, rečeno je 19. augusta na ovom sudu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 4. jula optužilo 51-godišnjaka iz Zenice za terorizam, jer je na društvenim mrežama prijetio da će oružjem napasti "kjafire" (nevjernike).

Podgori je dozvoljeno da bira branioca po službenoj dužnosti, kojima honorare isplaćuju sudovi. Takva praksa je propisana kako bi i optuženici slabijeg imovinskog stanja mogli imati pravnog zastupnika.

Izabrani advokat Rusmir Karkin se nije pojavio na ročištu, a Sudu je pismeno obrazložio da nije u mogućnosti pristupiti jer još uvijek traje štrajk advokata po službenoj dužnosti, rekla je sutkinja Enida Hadžiomerović.

Advokati koji zastupaju po službenoj dužnosti u Bosni i Hercegovini štrajkuju od 1. avgusta, jer im sudovi već godinama duguju honorare, ali i zato što žele povećanje tarifa za ovaj vid zastupanja.

Ročište ne može biti održano a novo se zakazuje za 27. august, rečeno je na Sudu BiH.

Za šta Tužilaštvo BiH tereti Edina Podgoru?

Podgora je 18. marta ove godine emitovao video u kojem je, držeći oružje, iznio niz antisemitskih poruka, te prijetio da će "napasti nevjernike a napad prenositi uživo", navelo je Tužilaštvo BiH nakon podizanja optužnice.

"Nakon emitovanja videosadržaja, koji su korisnici društvenih mreža pregledali više stotina puta, optuženi je lociran i lišen slobode na području Zenice, te je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio", saopštilo je Tužilaštvo BiH.


Sud BiH je optužnicu tužilaštva potvrdilo 9. jula, navodeći da je Podgora emitovanjem videa u kojem je koristio oružje "počinio teroristički čin prijetnjom da će izvršiti napad na život osoba, koji može prouzrokovati njihovu smrt".

Većina ranijih optužnica za terorizam u Bosni i Hercegovini je vezana za odlazak na ratišta u Siriji, gdje je otišlo oko 250-300 državljana BiH između 2012. i 2016. godine.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da "smatraju" da su se u BiH do sada vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Pročitajte i ovo: 'Malo tko zna' gdje su i što rade osuđeni za terorizam u BiH

Punoljetni muškarci koji su se do sada vratili ili su deportovani, uhapšeni, a 28 ih je osuđeno za neko od krivičnih djela koje se vezuje za terorizam.

Većina je osuđena "za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim skupinama", poput takozvane 'Islamske države' ili El-Nusre koje Ujedinjeni narodi smatraju terorističkim organizacijama.

Odslužili su u prosjeku dvije godine zatvora i danas su svi na slobodi, osim dvojice koji su 2021. godine presuđeni na četiri, odnosno šest godina zatvora. Žene i djeca vraćeni su u svoje obitelji u 18 gradova širom Bosne i Hercegovine.