Za smrtonosni teroristički napad u Briselu 2016. šest optuženih proglašeni krivim

Belgija - Policajac pred zidom i položenim vijencem za žrtve na međunarodnom aerodromu u Briselu, tokom obilježavanja godišnjice dvostrukih napada islamskih ekstremista u Briselu.

Sud u Belgiji je proglasio šest optuženih krivim za masovna ubistva u terorističkim napadima na briselskom aerodromu i prometnoj stanici metroa u kojima su ubijene 32 osobe a više stotina povrijeđeno.

Radi se o najsmrtonosnijem napadu u Belgiji u mirnodopskim uslovima, koji je počinjen 22. marta 2016. i predstavlja dio talasa napada u Evropi povezanih sa Islamskom državom, navodi Associated press.

Vaš browser nepodržava HTML5

Potresni prizori nakon napada u Briselu

Među osuđenima je Salah Abdeslam, koji već služi doživotnu kaznu bez prava na uslovnu slobodu u Francuskoj, zbog svoje uloge u napadima koji su pogodili pariske kafiće, pozorište Bataclan i nacionalni stadion Francuske 2015.

Veza u oba napada, u Parizu i Briselu, bila je mreža Islamske države.

Završavajući najveće suđenje u istoriji belgijskog pravosuđa, glavni sudija je naveo imena žrtava prije nego što je pročitao odluke i objašnjenja dvanaestočlane porote.

Preživjeli i porodice žrtava nadaju se da će im suđenje koje je počelo u decembru pomoći da prebrode traumu onoga što se dogodilo 22. marta 2016.

Ukupno se sudilo desetorici optuženih. Dva brata su oslobođena svih optužbi. Ostalih osam osuđeno je za učešće u aktivnostima terorističke grupe, a šest od njih osam je osuđeno i za terorizam.

O kazni će se odlučivati u posebnom procesu, ali ne prije septembra.

Pročitajte i ovo: IDIL razmestio operativce u Evropi znatno ranije pre napada u Briselu

Jutarnji napadi na Briselski aerodrom i na centralnoj liniji metroa u Briselu duboko su potresli grad - gdje se nalazi sedište Evropske unije i NATO-a. Pored 32 ubijene osobe, stotine drugih je ranjeno ili pretrpjelo teške psihičke traume.

Porota je napravila jasnu vezu između napada i ekstremističke ideologije Islamske države, te utvrdila da su napadači očigledno željeli da zastraše belgijsko društvo.

Porotnici su takođe utvrdili da je postojala jasna ubistvena namjera i predumišljaj, navode mediji.

Porota je zaključila da se napadima mogu pripisati još četiri smrtna slučaja, uključujući jednog preživjelog koji je kasnije sebi oduzeo život zbog psihičkih patnji i drugog koji je morao da prekine liječenje raka zbog povreda zadobijenih u napadu, prenose mediji.

Glavni osumnjičeni za napade u Parizu Salah Abdeslam, sjedi dok je okružen belgijskim specijalnim policajcima u sudnici u zgradi suda "Palais de Justice" u Briselu. 2018.

Abdeslam je bio jedini preživjeli među ekstremistima Islamske države koji su napali Pariz u novembru 2015. Posle više mjeseci bjekstva, uhvaćen je u Briselu 18. marta 2016. Njegovo hapšenje je možda navelo druge članove ćelije Islamske države da požure sa planovima napada na belgijsku prijestonicu.

Za terorističko ubistvo na suđenju u Briselu osuđen je i Mohamed Abrini, Abdeslamov prijatelj iz djetinjstva, rođeni briselski državljanin koji je otišao sa aerodroma nakon što mu se eksploziv nije aktivirao.

Usama Atar, identifikovan kao mogući organizator smrtonosnih napada na Pariz i Brisel, osuđen je za terorističko ubistvo u odsustvu.

Vjeruje se da je poginuo u posljednjim mjesecima borbi Islamske države u Iraku i Siriji.