OSCE savjetuje vlastima u Sarajevu da razmotre dizajn i lokaciju spomenika ratnim specijalcima

Idejno rješenje spomenika specijalnoj policiji koji će biti postavljen u parku Safeta Isovića u Sarajevu, BiH

Vlastima koje su uključene u proces izgradnje spomenika specijalcima odreda "Bosna" u Sarajevu, misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) "savjetuje da razmotre kako dizajn, tako i lokaciju spomenika", navodi se u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tenk koji bi trebalo biti, kao spomenik, postavljen u parku pored Druge gimnazije u Sarajevu, pripadnici odreda "Bosna" zarobili su početkom rata u maju 1992. godine od snaga tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) u naselju Stup.

Pored tenka, prema idejnom rješenju, trebalo bi se nalaziti pet skulptura specijalaca u prirodnoj veličini pod punom ratnom spremom koji zarobljavaju tenk.

"Misija je svjesna činjenice da tenk, kao predložena forma spomenika, a koji bi trebalo da bude smješten u blizini škole, izaziva zabrinutost unutar zajednice, posebno u kontekstu porasta nasilja u školama", kažu iz OSCE-a.

Pročitajte i ovo: Tenk iza škole u Sarajevu za jedne edukacija, za druge trauma

Ideja da se u park postavi tenk, stara je već nekoliko godina, a ponovo ju je aktualizirala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, kadar Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH).

Iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo su 12. decembra podržali izgradnju ovakvog spomenika saopćivši, pored ostalog, da je "uništeni tenk neprijateljske vojske simbol smrtne opasnosti".

U OSCE-u kažu kako razvoj ove situacije prate u kontekstu preporuka iz izvještaja iz 2021. godine pod nazivom "Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u BiH".

U odgovoru za RSE se navodi da je Misija kontaktirala Vijeće roditelja Kantona Sarajevo (KS), i zatražila njihovo mišljenje o ovoj inicijativi, ali nije tražila provođenje ankete među roditeljima koju je, u međuvremenu, Vijeće pokrenulo.

Anketno pitanje je "Da li podržavate ideju postavljanja tenka kao spomenika specijalcima odreda 'Bosna' u parku iza Druge gimnazije".

"Pored svrhe njegovanja kulture sjećanja, spomenici bi trebalo da služe i kao mjesta za refleksiju i konstruktivan dijalog, koji imaju za cilj da ujedine, prije nego da dijele te da očuvaju i unaprijede dostojanstvo, poštovanje i humanitarne vrijednosti", navode iz OSCE-a za RSE.