Zarobljeni tenk bivše JNA postavljen kao spomenik kod sarajevske gimnazije

Tenk iza Druge gimnazije u Sarajevu, BiH, 12.9.2024.

Tenk ruske proizvodnje T-55 postavljen je 16. septembra iza Druge gimnazije u parku "Safeta Isovića" u centru Sarajeva.

Tenk će činiti dio spomenika specijalcima odreda "Bosna" koji su ga, kako je objavljeno, zarobili u maju 1992. godine od snaga tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Pored tenka, prema idejnom rješenju, trebalo bi se nalaziti pet skulptura specijalaca u prirodnoj veličini pod punom ratnom spremom koji zarobljavaju tenk.

Planiran je i betonski zid obložen granatnim pločama s uklesanim imenima poginulih boraca.

Idejno rješenje spomenika.

Ideja da se u park postavi tenk, stara je već nekoliko godina, a ponovo ju je prošle godine aktualizirala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, kadar Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Radovi na izgradnji spomenika počeli su krajem jula ove godine.

Preko puta je i privatna osnovna škola, te su neke nevladine organizacije, ali i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), smatrale da nije primjereno da tenk kao spomenik bude u blizini škola.

Pročitajte i ovo: Tenk iza škole u Sarajevu za jedne edukacija, za druge trauma

"Misija OSCE-a je svjesna činjenice da tenk, kao predložena forma spomenika, a koji bi trebalo da bude smješten u blizini škole, izaziva zabrinutost unutar zajednice, posebno u kontekstu porasta nasilja u školama", saopćili su iz OSCE-a.

U brojnim gradovima širom BiH postavljeni su spomenici poginulim borcima, nastavnicima ili učenicima, neki i dvorištu škola.

Na magistralnom putu od Mostara prema Širokom Brijegu i zapadnoj Hercegovini, u selu Polog, u decembru 2019. godine postavljen je tenk T-55 bivše JNA, stotinjak metara od osnovne škole.

Na tom mjestu su mještani 7. maja 1991. godine blokirali cestu i kolonu oklopnjaka 10. motorizirane brigade tadašnje JNA, koja je iz Mostara krenula prema Splitu i Hrvatskoj gdje je trajao rat.

Škole u BiH rade po tri obrazovna plana i programa – bosanskom, hrvatskom i srpskom – pri čemu djeca uče tri historije na tri jezika koji se razlikuju ne samo o događajima iz 20. stoljeća, već sve unatrag do srednjeg vijeka.

Pročitajte i ovo: Tri decenije od rata tenkovi i bitke u školama u BiH