Jurišić smijenjena zbog političkih pritisaka?

Duška Jurišić u emisiji "Pošteno govoreći"

Nakon dvogodišnjih političkih pritisaka na informativni program Federalne televizije, prema mnogim anketama najgledanijeg u BiH, u kojem se svakodnevno objavljuju priče o kriminalu i korupciji bh. zvaničnika, glavna urednica informativnog programa Duška Jurišić je smijenjena.

No, budući da je zvanično obrazloženje izostalo, to je ostavilo prostora za špekulacije šta je stvarni razlog smjene. Podlijeganje političkim pritiscima u izbornoj godini, narušeni međuljudski odnosi u kući ili zamjeranje uredniku najpopularnijeg političkog magazina „60 minuta“ Bakiru Hadžiomeroviću, koji se drugim medijima žalio kako ga Jurišić cenzuriše jer nije željela objaviti njegovo reagovanje na uvredljive grafite koji su se pojavili u toj kući.

Generalni direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić uputio je zvanično saopštenje o smjeni glavne urednice informativnog programa Duške Jurišić, u kojem joj se zahvaljuje na predanom radu i zalaganju, ali ne navodi razloge za smjenu.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da "RTV FBiH odaje priznanje i zahvaljuje se na trudu, radu i znanju koje je Duška Jurišić tijekom 21 mjeseca provedenog na ovom mjestu nesebično ulagala obavljajući složeni urednički posao u najgledanijem i najutjecajnijem informativnom programu u BiH".

Upravo ovako sročeno saopštenje navodi na zaključak da smjena nije posljedica neprofesionalnog rada nego političkih pritisaka, kaže Borka Rudić iz SOS linije za pomoć novinarima:

Borka Rudić: sve ovo što se događalo, ova hajka, rekla bih nacionalistička hajka protiv Duške Jurišić, optužbe da je islamofob, da vodi antibošnjačku uredničku politiku, da radi protiv interesa bošnjačkog naroda u BiH, su ozbiljne optužbe.
„Mi smo jednostavno tražili detaljno obrazloženje smjene, analizu postupaka urednice koji su doveli do toga da ona bude smijenjena, jer nam se čini da je kolegica Duška Jurišić i Federalna televizija općenito, sve vrijeme svog mandata bila izložena žestokim pritiscima kampanjom koja je vođena u Dnevnom avazu i njegovim izdanjima. Dakle, sve ovo što se događalo, ova hajka, rekla bih nacionalistička hajka protiv Duške Jurišić, optužbe da je islamofob, da vodi antibošnjačku uredničku politiku, da radi protiv interesa bošnjačkog naroda u BiH, su ozbiljne optužbe. Ako je menadžment prihvatio ove pritiske kao jedan od motiva za smjenu kolegice Jurišić, onda zaista mislim da je ta televizija i ljudi koji je vode, poklekla pod pritiscima Dnevnog avaza, njegovog vlasnika i novoformirane stranke Savez za bolju budućnost BiH.“

JURIŠIĆ: PRITISCI DOLAZE IZVANA


Predsjednik Upravnog odbora RTV FBiH Igor Soldo, iako još nije dobio pismeno obrazloženje, kaže kako po informacijama kojima raspolaže zaključuje kako nije riječ o političkim pritiscima nego problemima koji se dugo gomilaju u ovoj kući:

„Ne znam potpune informacije i da ne bih sada drugo pričao, uglavnom – nije riječ ni o kakvim političkim pritiscima, kao što se pojavilo u medijima zadnjih dana.“

Duška Jurišić je u prvom komentaru nakon što je saznala za smjenu izjavila kako je konstantno bila izložena i pritiscima, kako vanjskim tako i unutrašnjim, ali im se odupirala svojim profesionalizmom:

„U posljednje vrijeme ti pritisci su izraženi i dolaze izvana. Nažalost, ja sam već navikla da mi se prebrojavaju krvna zrnca. Na svu sreću, to nailazi na negodovanje većine. Ja mislim da BiH i Federalna televizija, koja se zalaže za multikulturalnu BiH, će odoljeti toj vrsti pritisaka i odbiti razaranje bh. društva.“

Slavo KukiĆ: Ono što nema dvojbe to je sud da je Duška Jurišić veliki novinarski profesionalac.
Bivši desetogodišnji predsjednik Upravnog odbora te kuće Slavo Kukić nije upoznat sa detaljima ovog slučaja, ali potvrđuje kako je profesionalnost Duške Jurišić neupitna:

„Ono što nema dvojbe to je sud da je Duška Jurišić veliki novinarski profesionalac. Znam da u vrijeme dok sam ja bio predsjednik Upravnog odbora, u slučaju Duške Jurišić ja sam, prvi put u deset godina mog položaja predsjednika Upravnog odbora, odstupio od principa kojeg sam prakticirao i insistirao sam na tome da se na to mjesto, nakon što je odstupio Bakir Hadžiomerović, dovede Duška Jurišić. Bilo je drugih prijedloga za koje sam ja, kao profesionalac, čovjek koji se bavi medijima i koji je u tom momentu bio predsjednik Upravnog odbora, smatrao da bi oni za posljedicu imali naprosto napuštanje uređivačke politike koju je Federalna televizija deset godina njegovala. Insistirao sam, evo javno to prvi put priznajem, da se na to mjesto dovede Duška Jurišić.“

Duška Jurišić nije željela govoriti o razlozima, ali je za naš radio prokomentarisala obrazloženje koje joj je uručeno:

„To obrazloženje je potpuno neprihvatljivo. Ja vam ne mogu dati detalje iz saopštenja s obzirom da se članom 12 Ugovora o radu zaposlenik obavezuje da će čuvati poslovne tajne poslodavca i nakon raskida ugovora neće otkrivati bilo kakve informacije za vrijeme trajanja i nakon prestanka radnog odnosa.“

Članovi Upravnog odbora će na sutrašnjoj sjednici dobiti pismeno obrazloženje te će se o tome i izjasniti. Sutra će razmotriti i davanje saglasnosti o imenovanju VD urednika informativnog programa. Nezvanično će novinar i urednik Željko Tica dobiti podršku Upravnog odbora. Duška Jurišić nastaviće raditi dijalošku emisiju „Pošteno“.