Policija zatvorila istaknutu knjižaru u Teheranu zbog neprovođenja pravila o hidžabu

Knjižara Saless Publication, 29. januara 2024.

Istaknuta knjižara u iranskoj prijestolnici Teheranu zatvorena je zbog propusta u primjeni obaveznih pravila o hidžabu za neke od svojih mušterija.

Popularna izdavačka kuća Saless je 30. januara citirana zbog prekršaja od strane Uprave za javna mjesta, što je dovelo do momentalnog zatvaranja njene knjižare, navodi se na zvaničnom Instagram nalogu Sales publikacije.

Incident naglašava kontinuirano zatvaranje javnih, komercijalnih i turističkih objekata, od kojih su stotine nedavno zatvorene zbog onoga što su vlasti smatrale nepoštivanjem propisa o hidžabu.

Ljutnja zbog gušenja ljudskih prava, a posebno prava žena, proključala je od septembra 2022. godine kada je 22-godišnja Mahsa Amini umrla dok je bila u policijskom pritvoru. Ona je privedena zbog navodnog kršenja zakona o hidžabu, prema kojem žene i djevojčice starije od devet godina moraju pokrivati glavu kada su u javnosti.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mahsa Amini: Sahrana koja je pokrenula proteste protiv hidžaba širom Irana

Dok se čini da su protesti stišani, otpor hidžabu je i dalje jak, jer se sada vidi kao simbol državne represije nad ženama i smrtonosnog obračuna sa društvom.

Kampanja protiv obaveznog hidžaba postala je toliko raširena da je Abdolhossein Khosropanah, sekretar Vrhovnog vijeća Kulturne revolucije, prošle godine priznao da, iako žene koje prkose zakonu o hidžabu tehnički treba da budu uhapšene, veliki broj uključenih žena vrši takva masovna zatvaranja neizvodljivim.

Vlasti su proširile svoje mjere, zatvarajući preduzeća, restorane, kafiće, a u nekim slučajevima i apoteke zbog propusta vlasnika ili menadžera da provode islamske zakone i pravila o hidžabu.

Pročitajte i ovo: Afganistanke optužuju talibane za mučenje i iznudu zbog kršenja kodeksa oblačenja

Suočeni s nemirima, neke vjerske i vladine ličnosti su u više navrata zagovarale oštriji stav vlade prema prijestupnicima.