Tambura srcem svira ulični bluz

Vaš browser nepodržava HTML5

Zoran Ilić - Tambura

Beogradska Knez Mihajlova ulica, osim epiteta glavne gradske “štrafte” kojom dnevno prođe nekoliko hiljada ljudi, stecište je i uličnih zabavljača od kojih većina u ovoj ulici obezbeđuje svoj jedini izvor prihoda.

Prednjače muzičari, kako bluz, rok i pop žanra, tako i klasične muzike, ali ne manjka ni slikara, mađioničara ili žonglera. Svako ko je makar jednom prošao Knezom osvrnuo se za bluz taktovima Zorana Ilića – Tambure.

Akordi poznatih bluz tradicionala već tri godine su svakodnevica, tačno koliko bluzer nesvakidašnjeg nadimka Tambura svira u najpoznatijoj beogradskoj ulici.

Ulični muzičar Tambura

Zoran Ilić je prešao pedesetu, gitaru svira od svoje desete godine. Posao uličnog svirača ovom članu Udruženja kompozitora, jedini je izvor prihoda posle muzičke karijere za koju kaže da je išla promenjivim tokom.

“Sviram ovde u Knez Mihajlovoj svaki dan zimi, leti. Inače u muzici imam sa grupom Beli bagremi dva albuma i jedan singl koji smo izdali čak 1987. godine. Profesionalni sam muzičar što se tiče toga, ali u ovoj zemlji jednostavno pošto nema posla ja sam 25 godina na birou.”, priča nam Zoran Ilić.

Njegova bina je ulična kaldrma na kojoj sedeći na rasklopljenoj šamlici, uz pojačalo na baterije svira svoju gitaru, ne obraćajući pažnju previše na ono što se dešava oko njega.

I tako svaki dan po nekoliko časova zarađuje za život, dok se pred njim ne sakupi desetak evra koliko mu je potrebno da izgura dan.

Ranije, međutim, nije bilo ovako. Kaže da je svirajući u Belim bagremima radio sa poznatim muzičarima jugoslovenske, a posle raspada bivše države i srpske rok scene.

Period od pre nekoliko godina obeležile su i nesuglasice oko autorskih prava zbog čega se već pet godina sudi sa jednom diskografskom kućom.

“Ja sam na prvom albumu sarađivao sa pokojnim Aleksandrom Koraćem koji je komponovao za Indekse. Prvo izdanje zvalo se 'Predaje se srce'. Drugi album je izašao 2009. godine. Gostovao je Milić Vukašinović (između ostalog i nekadašnji član Bijelog dugmeta, prim. aut.), pevačica Aleksandra Perović. Čak mi je i Bora Čorba dao jednu pesmu za taj album. Postoje spotovi na Jutjubu za pesme 'Bluz za Anu Franić' i 'Hladni bluz ulice'”, hvali se Tambura.

Iskustvo sviranja na ulici Tamburu je, kako nam otkriva, naučilo da je najbolji period za posao zima – kada ima utisak da se Knez Mihajlovom šeta bogatija klijentela. Leti, iako ima više ljudi, manja je zarada. Ipak i to je ovom bluzeru, kome je uzor neprevaziđeni B.B. King, dovoljno da mesečno zaradi za život i kiriju. Često menja repertorar, kako bi privukao što više slušalaca.

“Svaki drugi, treći dan obnovim po dve-tri pesme pošto imam loup station na koji snimam teme pesama koje pratim solažama na gitari. Može da snimi 10-12 pesama i ja to vrtim u krug. Moraš stalno neke nove pesme da ubacuješ. Soliram melodiju i za otpilike 2-3 sata uzmeš 10 evra i to je to."

RSE: I tako svaki dan sedam dana u nedelji?

Ilić: "Svaki dan zimi, leti na minus 10 i plus 40."

RSE: Koliko mesečno zaradite?

Ilić: "Otprilike oko 300 evra, razumeš. I ja za kiriju i klopu imam i to je to”, uverava iskusni muzičar.

Zorana ostavljamo u trenutku kada u njemu svojstvenom aranžmanu po gitari namerava da rasplete akorde neprevaziđenog klasika Lusil, pesme koju je B. B. King posvetio svojim gitarama za koje smatra da su mu donele uspeh i slavu.

Ne isključuje mogućnost da će, narednog puta kada ga sretnemo, imati sličan klasik posvećen svom instrumentu bez koga ne zna kako bi zaradio za život.