Talibanski turizam 'iskrivljuje istinu' o Afganistanu

Njemački turista razgovara sa lokalnim stanovnicima i talibanskim zvaničnicima u sjevernoj provinciji Pandžšir.

Pišu: Abubakar Siddique i Frishta Sahak

Talibanska represivna politika i raširena zloupotreba prava učinili su njihovu nepriznatu vladu u Afganistanu globalnom parijom.

Da bi poboljšala svoj međunarodni imidž, tvrdolinijaška islamistička grupa pokušala je da privoli strane turiste u zemlju, u kojoj je nasilje značajno opalo otkako su talibani preuzeli vlast 2021. godine.

Ali čak i dok talibani žele da zarade na propagandi i finansijskim beneficijama stranih posjetilaca, široko rasprostranjena ograničenja koje su nametnuli na kretanje Afganistanaca, posebno žena, ugušila su rast lokalne turističke industrije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Talibani promovišu turizam jer ima veliku propagandnu prednost za njihovu vladu", rekao je Sami Jusafzai, afganistanski veteran i komentator koji prati talibane.

"Talibani žele da unovče interesovanje za turizam kako bi projektovali pozitivnu sliku zemlje kojom vlada", dodao je on.

Broj turista koji posjećuju Afganistan stalno se povećavao poslednjih godina. 2021. godine bilo ih je 691. U 2022. taj broj je porastao na 2.300. Prošle godine ih je bilo 7.000, prema navodima talibanskih zvaničnika.

Strane posjetioce u zemlji je privukla drevna istorija i upečatljivi pejzaži. Kineski turisti čine najveću grupu posjetilaca. Glavne aviokompanije obustavile su letove u Afganistan nakon 2021., ali ih je nekoliko ponovo uspostavilo veze.

Talibanski militanti čuvaju stražu ispred mjesta gdje je nekada stajala statua Šahmame Bude prije nego što su je uništili talibani u martu 2001. u centralnoj provinciji Bamijan.

Talibanski zvaničnici takođe su zainteresovani da naglase kako strani turisti donose finansijski poticaj Afganistancima od kojih se mnogi bore da prežive masovnu nezaposlenost i sve veće siromaštvo.

Ali rastuća turistička industrija u Afganistanu suočava se sa ogromnim izazovima.

Vize su skupe i teško ih je dobiti. Mnoge zemlje prekinule su veze sa Afganistanom nakon talibanskog preuzimanja vlasti. Nijedna zemlja na svijetu ne priznaje talibanski režim. Mnoge afganistanske ambasade, posebno na Zapadu, zatvorile su ili obustavile svoje operacije.

Talibani su takođe selektivni u pogledu toga kome daju vizu. Stranim novinarima i aktivistima za ljudska prava zabranjen je ulazak i rad u zemlji.

Čak i sa vizom, strani turisti moraju da dobiju pismenu dozvolu od talibana da posjete turistička mjesta i fotografišu ili snime videom interakciju sa Afganistancima i talibanskim borcima.

Bezbjednost je takođe i dalje zabrinjavajuća. Ekstremistička grupa Islamska država-Khorasan (IS-K), rival talibana, ubila je u maju šest stranih i lokalnih turista u centralnom gradu Bamijanu.

Pogled iz ptičje perspektive na nacionalni park Band-e-Amir u Bamijanu

Militanti IS-K prethodno su ciljali na strance i ambasade u Afganistanu.

'Tmurno i mračno'

Talibani su željeli da iskoriste ružičastu sliku zemlje predstavljenu na video snimcima i fotografijama koje su snimili strani turisti, uključujući YouTubere.

"Talibani znaju da ovi YouTuberi nisu zainteresovani za izazivanje kontroverzi", rekao je Jusafzai. "Dakle, planiraju da ih pošalju na mjesta gdje mogu da naprave svoje 'pozitivne' izveštaje."

Mnogi YouTube video snimci koje su napravili strani turisti prikazuju talibane u pozitivnom svjetlu, prikazujući ih kao dobre domaćine. Video snimci takođe naglašavaju relativnu bezbjednost u zemlji i sugerišu da su Afganistanci srećni pod vlašću talibana.

Talibani, koji su sve aktivniji na društvenim mrežama, često promovišu video snimke na raznim platformama.

Militantna grupa je takođe napravila izuzetke da turistkinje posjećuju istorijska mesta i nacionalne parkove koji su zabranjeni za Afganistanke.

Talibani su nametnuli ozbiljna ograničenja na izgled, ponašanje i kretanje žena koje su grupa za ljudska prava opisala kao rodni aparthejd.

"Ovo je opasno i iskrivljuje istinu", rekla je Nazifa Hakpal, afganistanska istraživačica sa sjedištem u Britaniji.

Afganistanci prave selfije u renoviranoj palati Darul Aman u glavnom gradu Afganistana, Kabulu.

"Istina pod okrutnom vlašću talibana je mračna, mračna i ružna", rekla je ona. "Za razliku od novinara, YouTuberi nisu vezani za nepristrasnost ili profesionalnu etiku, što olakšava talibanima da manipulišu njima."

Neke Afganistanke rekle su da strani turisti idu na ruku talibanima i obezvrijeđuju njihovu patnju.

"Uslovi za nas se pogoršavaju svakim danom", rekla je Arezo, mlada žena u centralnoj provinciji Bamijan, za Radio Azadi za RSE.

Čak i dok talibani pokušavaju da pridobiju strance, ograničenja grupe spriječila su rast lokalnog turizma.

Talibani su prošle godine zabranili ženama da posjećuju Band-e Amir, nacionalni park u Bamijanu koji čine kristalno plava jezera i visoke litice, jedno je od najpopularnijih turističkih mjesta u zemlji.

Talibani "negiraju najosnovnija prava afganistanskih žena", rekla je Arezo.

"Nažalost, talibani zabranjuju Afganistankama da se bave turizmom i razonodom", rekla je za Radio Azadi Zala, domaćica u glavnom gradu Kabulu.

"Zabranjeno nam je da uživamo u prirodnim ljepotama i istorijskim mjestima naše drevne domovine", dodala je ona.

Poslednjih godina, militanti su zabranili Afganistanskim ženama da koriste teretane i posjećuju javna kupatila i gradske parkove.