Talibani pozivaju Bidena da se drži dogovora o povlačenju američkih snaga

Predstavnici talibana dokom pregovora u Dohi

Afganistanski pobunjenici talibani pozvali su u utorak dolaznu administraciju izabranog američkog predsjednika Joea Bidena da se drži sporazuma iz februara o povlačenju američkih trupa.

Sjedinjene Države povlače trupe prema sporazumu kojim se predviđa povlačenje do maja 2021. godine, uz određena sigurnosna jamstva, dok talibani vode mirovne pregovore s afganistanskom vladom u Dohi.

Pročitajte i ovo: Avganistanski mirovni proces 'u tački kolapsa'

„Islamski Emirat želio bi naglasiti novom izabranom američkom predsjedniku i budućoj administraciji da je provedba sporazuma najrazumnije i najučinkovitije sredstvo za okončanje sukoba između obje naše zemlje", rekla je militantna skupina u priopćenju, svom prvom komentaru na rezultate predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Međutim, nasilje se pojačava u cijeloj zemlji s talibanima koji napadaju prijestolnice provincija, što je u nekim slučajevima potaknulo zračne napade Sjedinjenih Država, jer su razgovori u glavnom gradu Katara bili odgađani.

Pročitajte i ovo: U napadu na Univerzitet u Kabulu poginulo 19, i ranjeno 22 ljudi

Skupine kao što su Ujedinjeni narodi također su postavljale pitanja zbog Al-Kaide nakon što je visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda prošlog mjeseca rekao BBC-u da je ta skupina još uvijek bila "čvrsto povezana" s talibanima, javlja Reuters.

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump postavio je završetak rata u Afganistanu glavnim predizbornim obećanjima i u tvitu u oktobrbu rekao da bi trupe mogle biti izvan Afganistana do Božića, iako su dužnosnici poput njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost rekli da rade na roku do maja 2021. godine.