Tajvan izveo vojnu vežbu uz korišćenje američkih raketa

Ispaljivanje američke rakete Patriot PAC II na vojnoj vežbi, Tajvan, 20. avgusta 2024.

Tajvanska vojska lansirala je rakete zemlja-vazduh u vežbama izvedenim u utorak kao svojevrsni odgovor na sve veći vojni pritisak Kine.

Vežbe su održane u vojnoj bazi Jiupeng na jugu Tajvana.

Među lansiranim raketama bile su tajvanske protivbalističke rakete Ski Bov III, zajedno sa američkim Patriot PAC II i raketama zemlja-vazduh Standard, prenosi AP.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i pojačali su vojne pretnje tokom poslednjih nekoliko godina.

Pekingu naročito ne odgovara novi tajvanski predsednik Lai Šing Te, koji je preuzeo dužnost ranije ove godine i kojeg je Peking nazvao - separatistom.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u utorak da su sve rakete pogodile zacrtane ciljeve, i da to pokazuje da je obuka tajvanske vojske "stroga i jaka".

Zvanični Peking nije odmah reagovao na vežbu Tajvana.

Kina često šalje vojne avione i brodove u blizini ostrva koristeći ono što kritičari nazivaju taktikom zastrašivanja.

Pročitajte i ovo: Tajvan mora zaštititi svoj suverenitet, kaže predsjednik Lai Ching-te

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je rano u utorak da je uočilo pet kineskih vojnih aviona i 11 brodova blizu svoje obale u prethodna 24 sata. Jedan avion je prešao srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu zonu razgraničenja između dve strane.

Tajvan je kupio visokotehnološko oružje od Sjedinjenih Država, revitalizirao svoju industriju oružja i produžio obavezni vojni rok sa četiri meseca na godinu dana.

SAD su obavezne svojim zakonima da obezbede Tajvanu sredstva za odbranu, a sve pretnje ostrvu smatraju predmetom velike zabrinutosti.