Najpopularnije tajlandsko ostrvo Puket otvoreno za vakcinisane turiste

Puket, Tajland (29. juni 2021.)

Prvi put nakon više od 15 mjeseci, popularno tajlandsko turističko ostrvo Puket (Phuket) omogućava vakcinisanim međunarodnim putnicima ulazak bez ograničenja.

Prvog jula, oko 11 sati, 25 putnika stiglo je na međunarodni aerodrom Puket direktnim letom iz Abu Dabija. To je bio prvi od četiri leta 1. jula koji su prevezli približno 400 vakcionisanih turista iz Dohe, Tel Aviva, Singapura i Abu Dabija u sklopu novog programa Phuket Sandbox.

U intervjuu za CNN uoči ponovnog otvaranja, tajlandski ministar turizma Phiphat Ratchakitprakarn rekao je da je Phuket Sandbox neophodan za ponovno pokretanje ekonomije zemlje, koja je teško pogođena pandemijom COVID-a 19.

"U 2019. godini imali smo prihod od domaćeg i međunarodnog turizma od tri biliona bahta (93,7 milijardi dolara), ali u 2020. smanjio se na 800 milijardi bahta", rekao je.

Od te brojke, Puket je prihodovao više od 470 milijardi bahta, zahvaljujući dolasku deset miliona turista.

Možda vas zanima Delta soj podijelio Evropu po pitanju ljetnjih putovanja

Turistiško otvaranje ostrva 1. jula smatra se simboličnim, a ne očekuje se pad broja turista.

Phiphat procjenjuje da će oko 100.000 međunarodnih turista doputovati na Puket tokom prva tri mjeseca ponovnog otvaranja, ostvarivši prihod od oko devet milijardi bahta.

Van ostrva, zemlja se nastavlja boriti sa svojim trećim i najgorim talasom COVID-a 19 od početka pandemije. Tajland je 1. jula izvijestio o rekordnih 57 smrtnih slučajeva i 5.533 novozaraženih, uglavnom u Bangkoku.

Ukupan broj umrlih od početka pandemije iznosi 2.080.

Međutim, Phiphat kaže da je "Puket trenutno savršeno sposoban za putovanja", uprkos porastu ukupnih slučajeva korona virusa na Tajlandu.