Svjedok: Optuženi, imate problem sa istinom

Zaštićeni svjedok KDZ 020 na suđenju Radovanu Karadžiću, 28. veljače 2011.

Na suđenju bivšem lideru Republike Srpske Radovanu Karadžiću tužiteljstvo je nastavilo izvoditi svjedoke o zločinima prilikom preuzimanja vlasti u određenim bosansko-hercegovačkim općinama 1992.godine. Nakon što je kao policajac u ratno vrijeme posvjedočio o naouružavanju srpske strane u Vogošći koje je prethodilo preuzimanju vlasti te formiranju zatočeničkih logora za nesrpsko stanovništvo, zaštićenog svjedoka tužiteljstva pod pseudonimom KDZ 020 unakrsno je ispitivao optuženi Karadžić tvrdeći kako srpska strana nije počela prva.

„Vaše tvrdnje su apsolutno neistinite. Vi imate problem s istinom,"
odgovorio je iznerviran svjedok na uzastopne izjave Karadžića kako je srpska strana samo odgovorila na agresiju, a ne sama potakla rat kako tvrdi tužiteljstvo. Prema optuženom Patriotska liga bošnjačke strane formirana je u ožujku 1991.godine, puno prije nego što su započele ratne operacije što prema njemu pokazuje da su se Srbi naknadno spremili za rat.
Radovan Karadžić na suđenju, 28. veljače 2011.

„Je li Vi mislite da je to promaklo Srbima? I da Srbi nisu znali što vi radite?“, upitao je optuženi svjedoka.

„Ne znam u kom smislu to mislite? Vi ste se već bili vojno organizirali i da ste imali paralelne strukture sigurnosne službe to je svima poznato. I da su pripadnici SDS-a u zajedničkim organima radili u interesu samo SDS i srpskog naroda. To je bilo špijuna...to je već svima poznato“, prisjetio se svjedok ne slažući se sa tvrdnjama optuženog.

„Vi ništa ne znate. A bili ste na mjestu da ste sve trebali znati. Kako to objašnjavate da ne znate tako krupne stvari. Vi znate što su Srbi radili, a ne što se događalo u cijeloj BiH“,
povikao je na svjedoka Karadžić.

„Nema nikakve potrebe da se nervirate. Ja sam jako dobro radio svoj posao i što sam trebao znati znao sam“, odgovorio je svjedok čiji je lik bio skriven i glas iskrivljen.

Propagandna kuhinja

U dokazivanju da se srpska strana naoružavala i u Vogošći zbog straha da se ne ponove zločini nad stanovništvom kao u Drugom svjetskom ratu, optuženi se kao glavnim dokazom poslužio knjigom Sefera Halilovića, zapovjednika Armije BiH, o u kojoj je opisano formiranje Patriotske lige.



Više puta rasprava sa svjedokom pretvorila se u žestoke verbalne okršaje.



Kako bi dodatno diskreditirao zaštićenog svjedoka KDZ 020 Karadžić ga je ispitivao o nestancima srpskih civila u Sarajevu na početku rata te njega optužio za učešće u njima zajedno s još nekim osobama.

„Odkud Vaše ime u svim arhivima toga vremena. Kao učesnika i predvodnika te grupe koja je Srbe sa Kobilje glave pokupila i odvela?“, upitao je Karadžić.

„Ja ne znam odakle moje ime na tim spiskovima. Ali mogu pretpostaviti iz koje kuhinje dolaze. Iz Vaše kuhinje dolaze. Iz Vaše propagandne kuhinje dolaze jer svaki istaknut Bošnjak našao se na listama te Vaše propagandne mašine. Ja apsolutno nemam s tim ništa. Nisam sudjelovao u tome. Spreman sam pred svakim sudom odgovarati u vezi s tim“, negirao je zaštićeni svjedok optužbe Karadžića.

Nakon policajca, zaštićenog svjedoka, iskaz će dati Eset Muračević, bivši tajnik mjesne zajednice Svraka u općini Vogošća, koji je bio zatvoren u zatočeničkim objektima Nakina garaža i Bunker. Njegovo svjedočenje vezno je uz fizičko i seksualno nasilje prema zatočenicima te njihovo korištenje kao živi štit.