Mueller: Rusija je željela da pobijedi Trump

Bivši specijalni savjetnik Robert Mueller u svjedočenju 24. jula 2019.

"Naša istraga je utvrdila da se ruska vlada miješala u naše izbore na sveobuhvatan i sistemski način i to bi trebalo zabrinuti svakog Amerikanca", izjavio je bivši specijalni savjetnik Robert Muler (Mueller) u srijedu pred Komitetom Predstavničkog doma za pravosuđe, u prvom detaljnom izlaganju o izvještaju o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016.

U prvom, dugoočekivanom, svjedočenju pred Kongresom naveo je i da njegov izvještaj ne oslobađa optužbi predsjednika SAD Donalda Trumpa, kao i da u izvještaju nije zaključeno da Trump nije ometao pravosuđe.

O miješanju Rusije u izbore rekao je i da to "nije bio izolovani pokušaj miješanja. Oni to rade dok mi ovdje sjedimo. I očekuje se da će to raditi i tokom iduće kampanje".

U jednom momentu, tokom svjedočenja koje je trajalo skoro 7 sati, je izrazio zabrinutost da buduće kampanje neće prijavljivati pokušaje stranih miješanja vlastima u SAD-u.

"Nadam se da ovo nije nova normala. Ali se bojim da jeste", kazao je on.

Robert Mueller 22 mjeseca je, sa timom od 19 advokata i desetinama FBI agenata, vodio istragu o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u. Istraga je završena u martu ove godine da ključni zaključak bio je sličan Muellerovom današnjem svjedočenju i glasi 'dok ovaj izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, isto ga tako i ne oslobađa optužbe'. Ipak , Muellerova istraga proizvela je 37 optužnica, uključujući i za skoro 20 ruskih državljana i više od pet priznanja krivice bliskih saradnika predsjednika Trumpa, od kojih su neki već osuđeni, a neki čekaju presude, ali nije dokazala dosluh predsjednika sa Rusima.

Predsjedavajući pravosudnog odbora Jerry Nadler izjavio je u svojoj uvodnoj izjavi da bi "bilo koja druga osoba" koja je djelovala kao predsjednik Trump bila krivično optužena. "A u ovoj zemlji niko nije iznad zakona", kazao je Nadler.

Donald Trump je tvrdio da je Muellerova istraga rezultirala "punim i potpunim oslobađanjem predsjednika odgovornosti". Međutim, na pitanje Nadlera da li je istragom Trump oslobođen optužbi, Mueller je rekao: "Ne." Kasnije je doda o i da uplitanje Rusije u izbore "nije prevara."

Zoe Lofgren zastupnica iz Kalifornije, pitala je Muellera da li je njegova istraga utvrdila da "ruska vlada smatra da će imati koristi od pobjede jednog od kandidata", na što je Mueller odgovorio da je Rusija željela da pobijedi Trump, te da je cilj ruskog hakovanja "bio da pomogne Trumpu, ali da je bilo slučajeva kada je i Hilary Clinton bila podložna istom ponašanju."

"Dosluh" Trumpovog osoblja i Rusije

"Mi se nismo bavili 'dosluhom', što nije pravni termin. Umjesto toga, fokusirali smo se na to da li su dokazi dovoljni da se bilo koji član kampanje tereti za učešće u kriminalnoj zavjeri. Nisu", naveo je Mueller. Dosluh je termin koji se u javnosti prethodne dvije godine koristio za navodnu saradnju Trumpovog predizbornog štaba i Rusa.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Osim toga, predsjednik Trump je odbio da se sastane sa Muellerom radi intervjua više od godinu dana, potvrdio je Mueller na Capitol Hillu.

Ometanje pravosuđa

Demokrate su se fokusirali, čini se, na Trumpovo ometanje rada pravosuđa, a republikanci da odbace optužbe o "dosluhu" ili saradnji sa Rusijom.

"Trump je najmanje dva puta tražio od smijenjenog ministra pravde Jeffa Sessionsa da me izuzme iz istrage o umiješanosti Rusije u američke izbore", navodi se u izvještaju, a potvrdio je Mueller na saslušanju.

"Zašto je predsjednik želio da budete otpušteni", pitao je zastupnik Ted Deutch, a Mueller "nije mogao odgovoriti na to pitanje."

Pročitajte i ovo: Cohen: Prekršio sam zakone u korist Trumpa

Nakon što je citirao pravilo Ministarstva pravde da ne može da se optuži predsjednik, Mueller je sugerirao da je moguće da Trump bude optužen, zbog ometanja pravosuđa oko istrage, kada napusti Bijelu kuću.

Nakon toga su ga pitali zašto je sve ovo rađeno ako predsjednik ne može biti optužen, Mueller je odgovorio da pravila dozvoljavaju istragu i u tom slučaju. Upidan da li Trumpa nije optužio zbog smjernica Ministarstva pravde, Mueller je odgovorio: "To je tačno".

Donald Trump jutros je napisao na Twitteru: "Muelleru je postavljeno pitanje da li je istraga na bilo koji način otežana, a on je odgovorio ne. Drugim riječima, nije bilo opstrukcija".

Na pitanje zastupnice Marthe Roby kako je odlučeno kako će biti napisan reducirani izvještaj, Mueller je rekao da je radio sa državnim tužiocem Williamom Barrom "da bi odlučili šta izostaviti".

Mueller, Trump i FBI

Trump je ranije više puta izjavio kako je Mueller imao intervju za direktora FBI-ja netom prije nego što je imenovan za specijalnog istražitelja. Mueller je izjavio da to nije bio intervju za posao, već da ga je Trump pitao za više informacija o samoj poziciji, budući da je Mueller bio na čelu FBI-ja od 2001. do 2013. godine.

Mueller drži distancu

Mueller je u svojim odgovorima nastojao da se drži napisanog u izvještaju, a mediji su njegove kratke i neutralne odgovore ocijenili kao pokušaj da se ne nađe u centru stranačkih svađa. I sam Mueller je u uvodnom govoru rekao da će se držati izvještaja, re da je „neobično je tužilac svjedoči o istrazi i zato će moje svjedočenje biti ograničeno“. Dodao je da treba zaštititi proces istrage.

Kazao je i da neće moći odgovoriti na pitanja o počtku istrage FBI-ja i da ta pitanja treba usmjeriti prema samom FBI-ju, te da neće odgovoriti na bilo kakve korake koje su poduzeli Jeff Sessons, William Barr ili Kongres.

„Javno svjedočenje može uticati na nekoliko tekućih pitanja. U nekim od ovih pitanja, sudska pravila ili sudske naredbe ograničavaju otkrivanje informacija radi zaštite pravednosti postupka“, istakao je Mueller.