Festival BELDOCS: Svetski dokumentarci u Beogradu

Plakat festivala

Projekcijom filma „Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi”, britanskog reditelja Sema Bensteda, u beogradskom Centru Sava 8. maja počinje šesti BELDOCS, Međunarodni festival dokumentarnog filma. Tokom sedam dana, publika će u nekoliko beogradskih bioskopa imati priliku da pogleda više od 30 najboljih dokumentaraca iz celog sveta, a za titulu “Najbolji srpski dokumentarni film” boriće se deset ostvarenja.

Prve festivalske večeri će u Centru Sava biti prikazano ostvarenje “Moj zanat”, u kojem reditelj Mladen Matičević donosi priču o životu nenadmašnog hrvatskog kantautora Arsena Dedića.

Prethodno će festival otvoriti dokumentarac „Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” reditelja Sema Bensteda. Film prati iskusnog srpskog fudbalskog trenera Zorana Đorđevića, na putu stvaranja prvog nacionalnog tima u novonastaloj državi Južni Sudan.

Ana Stevanović, pi-ar festivala, otkriva nam deo programa:

„Izdvojila bih film ’Pogrebnik’, reditelja Dragana Nikolića, koji govori o jednom unosnom biznisu o kojem se ne govori toliko često – o prevozu preminulih gastarbajtera u Srbiju, gde su želeli da budu sahranjeni" , objašnjava Stevanović.

Prema rečima organizatora, očekuje nas pregršt bisera savremene dugometražne dokumentaristike. Među njima je i film „Dvadeset stopa od zvezda“ koji je ove godine nagrađen Oskarom za najbolji dokumentarni film.

„Tu je još jedan izuzetan film „Katedrale kulture“. Jedan od reditelja u ovom 3D ostvarenju je i proslavljeni Vim Venders koji je okupio još petoricu reditelja kako bi zajedo napravili divan film koji govori o tome šta bi nam zgrade rekle kada bi mogle da govore. Ovo je omnuibus o nekim od najpoznatijih građevina sveta i njihovom značaju u savremenoj umetnosti“, ističe naša sagovornica.

Osim u Centru Sava, BELDOCS će se održavati na još nekoliko lokacija: u Domu omladine, Kulturnom centru Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, te u bioskopima Fontana i Cineplexx. Bez obzira na lokaciju koju izaberu, zaljubljenici u sedmu umetnost moći će da pogledaju nesvakidašnje i višeslojne filmske priče, kažu organizatori.

“Izdvojila bih”, ističe Ana Stevanović, “i film ‘Kad ti tata kupi slona’ koji govori o cirkusu ‘Korona’, jedinom srpskom cirkusu. Ovaj film donosi zanimljivu priču o tome kako uopšte žive ljudi koji rade u cirkusu i koji nemaju stalno mesto boravka već se sele iz dana u dan.”

I ove kao i prethodnih godina, BELDOCS će ugostiti neke od autora, sa kojima će posetioci nakon projekcija moći da porazgovaraju o filmovima koje su pogledali.

“Ove godine nećemo imati mnogo stranih gostiju, ali svakako preporučujem razgovre sa ovdašnjim autorima. Građani bi trebalo da posete prvenstveno selekciju srpskog dokumentarnog filma, kako bi nakon projekcija mogli da kroz razgovor sa rediteljima razmene iskustva”, kaže Stevanović.

Po zatvaranju festivala 14. maja, najbolji filmovi biće prikazani u okviru turneje BELDOCS EHO u dvadesetak gradova i sela širom Srbije.