Svetska zdravstvena organizacija upozorila da Kina ne predstavlja pravi uticaj COVID-a

Peking, 3. januara 2022.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da Kina premalo predstavlja istinski uticaj COVID-a u zemlji – posebno smrtnih slučajeva.

Ukidanje većine ograničenja prošlog meseca dovelo je do porasta slučajeva, ali Kina je prestala da objavljuje dnevne podatke o slučajevima i objavila je samo 22 smrtna slučaja od posledica COVID-a od decembra, koristeći sopstvene stroge kriterijume.

"Verujemo da je definicija (smrti od COVID-a) preuska", rekao je direktor SZO za hitne slučajeve dr Majkl Rajan, prenosi BBC. Dr Rajan je rekao da kineske brojke "nedovoljno predstavljaju pravi uticaj bolesti u smislu prijema u bolnicu, u smislu prijema na intenzivnu terapiju, a posebno u smislu smrtnih slučajeva".

Pročitajte i ovo: EU dogovorila zajednički pristup za putovanja iz Kine, Peking kritikuje mere

On je dodao da je Kina poslednjih nedelja povećala svoj angažman sa SZO i rekao da se raduje dobijanju "sveobuhvatnijih podataka". Ali je takođe predložio da pojedini zdravstveni radnici mogu da prijave svoje podatke i iskustva. "Ne obeshrabrujemo doktore i medicinske sestre da prijavljuju ove smrti i ove slučajeve", rekao je dr Rajan. "Imamo otvoren pristup da bismo mogli da zabeležimo stvarni uticaj bolesti u društvu", kazao je.

Britanska kompanija za naučne podatke Airfiniti procenjuje više od dva miliona slučajeva COVID-a dnevno u Kini i 14.700 smrtnih slučajeva. Otkako je Kina pre skoro mesec dana odustala od ključnih delova svoje strategije "nulte COVID-a", bilo je izveštaja o preopterećenosti bolnica i krematorijuma.

Više od deset zemalja uvelo je ograničenja putovanja za putnike iz Kine. Peking ih je kritikovao kao politički motivisane i zapretio da će uzvratiti.

Pročitajte i ovo: Peking najavljuje kontra mere zbog Covid testova za putnike iz Kine

U Kini nisu otkrivene nove varijante COVID-a, uprkos porastu slučajeva. Međutim, SZO je upozorila da bi to moglo biti zbog smanjenja testiranja. Kineske vlasti objavile su da šalju medicinske zalihe u ruralne bolnice pre očekivanog talasa zaraze korona virusom na selu - gde su stope vakcinacije nejednake.

Pročitajte i ovo: Opasnost od širenja COVID-19 iz gradova u ruralne sredine Kine