U Švedskoj novi protest uz spaljivanje Kur'ana

Demonstranti su rekli medijima da žele da se u Švedskoj zabrani muslimanska sveta knjiga, prenosi AFP.

Dvojica muškaraca zapalili su muslimansku svetu knjigu Kur'an 31. jula ispred parlamenta u Štokholmu, na protestu sličnom prethodnim koji su izazvali napetosti između Švedske i zemalja Bliskog istoka, javlja novinar AFP-a sa mjesta događaja.

Salwan Momika i Salwan Najem nogama su udarali i gazili muslimansku svetu knjigu, zapalili njene stranice prije nego što su je zalupili, kao što je Momika učinio na protestu ispred glavne džamije u Štokolmu krajem juna.

Demonstranti su rekli medijima da žele da se u Švedskoj zabrani muslimanska sveta knjiga, prenosi AFP.

"Spaliću ga mnogo puta, dok ga ne zabranite", rekao je Salwan Najem za Expressen.

Pročitajte i ovo: Povećan sigurnosni rizik u Švedskoj nakon slučajeva paljenja Kur'ana

Švedska policija izdala je dozvolu i za ovaj, kao i za prethodne proteste. Švedska policija ranije je naglasila da dozvole izdaje samo ljudima za javna okupljanja, a ne za aktivnosti koje se provode tokom događaja.

AFP je od policije zatražio kopiju zahtjeva za protest, uz dozvolu kojom je odobren, ali nije odmah dobio odgovor.

Krajem juna tridesetsedmogodišnji Momika zapalio je stranice Kur'ana ispred glavne džamije u Štokholmu. Mjesec dana kasnije organizovao je sličan protest ispred Ambasade Iraka, zgazivši Kur'an, ali je otišao prije nego što ga je spalio.

Salvan Momika na protestu ispred džamije u Štohkolmu, juni 2023.

Oba incidenta dovela su do općeg bijesa i osuda.

Švedska je prošle sedmice naredila da 15 vladinih institucija, uključujući oružane snage, nekoliko agencija za provođenje zakona i poreznu upravu, pojačaju antiterorističke napore.

Sastanak OIC

Demonstracije u Švedskoj i Danskoj uz paljenje ili drugo skrnavljenje svete muslimanske knjige podigle su diplomatske tenzije između te dvije zemlje i Bliskog istoka.

Saudijska Arabija i Irak pozvali su na sastanak Organizacije islamske saradnje (OIC) sa sjedištem u Džedi u ponedeljak, kako bi se raspravljalo o skrnavljenju Kur'ana u Švedskoj i Danskoj.

Pročitajte i ovo:

Policija u Iraku rasturila demonstrante protiv skrnjavljenja Kur'anaIrak osuđuje spaljivanje Kur'ana u DanskojŠvedske diplomate evakuisane iz IrakaIrak zapretio Švedskoj prekidom odnosa u slučaju spaljivanja Kur'anaU Pakistanu protesti protiv Švedske zbog spaljivanja Kur'anaPapa Franjo osudio čin spaljivanja Kur'ana u ŠvedskojOsude iz svijeta zbog spaljivanja Kur'ana u Švedskoj, Maroko povlači ambasadora

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je u ponedjeljak da je bio u kontaktu s nekoliko svojih kolega iz 57 zemalja članica te organizacije uoči sastanka.

Billstrom je naveo da ih je upoznao s procesom izdavanja dozvola za javna okupljanja u Švedskoj te da je policija takve odluke donosila samostalno.

"Takođe sam ponovio da je vlada vrlo jasna u svom odbijanju islamofobnih djela koje su izvršili pojedinci na demonstracijama u Švedskoj", rekao je Billstrom.

Švedska i Danska razmatraju kako spriječiti incidente

U nedjelju 31. jula susjedna Danska je najavila da će istražiti pravna sredstva za zaustavljanje protesta koji uključuju spaljivanje svetih tekstova, navodeći zabrinutost zbog sigurnosti nakon reakcije zbog incidenata u kojima je Kur'an oskrnavljen u toh zemlji.

Danska vlada smatra da su protesti "dostigli nivo na kojem se Danska doživljava u mnogim dijelovima svijeta kao zemlja koja omogućava vrijeđanje i omalovažavanje kultura, religija i tradicija drugih zemalja". Dodaje se da je "glavna svrha" nekih od tih protesta bila provokacija koja bi mogla da ima "velike posljedice".

Pročitajte i ovo: Danska namerava da ograniči proteste koji uključuju skrnavljenje Kurana


I švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) je u saopštenju u nedjelju, 30. jula poručio da je sličan proces već u toku u Švedskoj i da je u kontaktu sa svojom danskom koleginicom Mete Frederiksen (Mette).

"I mi analiziramo pravnu situaciju da bismo razmotrili mjere za jačanje javne sigurnosti i sigurnosti Šveđana u Švedskoj i širom svijeta", napisao je Kristerson na Instagramu.