Švajcarska prihvatila molbu Zelenskog da bude domaćin mirovnog samita

Predsednica Švajcarske Viola Amherd i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Kerzac, Švajcarska, 15. januar 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak po dolasku u Švajcarsku da su ukrajinski predstavnici počeli pripreme za održavanje globalnog mirovnog samita u toj zemlji.

Samit treba da uzme u obzir "sve što je već postignuto" i da utvrdi da završetak rata prema međunarodnom pravu "treba da bude izuzetno pošten", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Bernu, u Švajcarskoj.

Pročitajte i ovo: Ruska invazija na Ukrajinu testira švajcarsku neutralnost

Zelenski je govorio nakon sastanka sa švajcarskom predsednicom Violom Amherd. Ni Zelenski ni Amherd nisu naveli detalje o tome kada i gde bi u Švajcarskoj samit mogao da se održi.

Švajcarska je pristala da bude domaćin samita na molbu Zelenskog, saopštila je švajcarska vlada i dodala da se razrađuju detalji.

Zelenski je rekao da će se u planovima predložiti da sve zemlje koje poštuju ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet budu predstavljene na mirovnom samitu.

"Želeli bismo da globalni jug bude prisutan.... Važno nam je da pokažemo da je ceo svet protiv agresije Rusije i da je ceo svet za pravedan mir", rekao je on.

Zelenski boravi u Švajcarskoj gde bi trebalo da se sastane sa drugim svetskim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Očekuje se da će se sastati sa predstavnicima Evropske unije i NATO-a, kao i sa liderima država i velikih preduzeća kako bi se ojačali odbrana i ekonomska stabilnost zemlje.

"Takođe ću razgovarati o povratku ukrajinske dece koju je ukrala Rusija, sankcijama, načinima korišćenja zamrznute ruske imovine, humanitarnom uklanjanju mina, finansijskoj pomoći i oporavku", naveo je Zelenski na mreži X.

Pročitajte i ovo: Ukrajinski komesar za prava kaže da je vraćeno 517 djece od skoro 20.000 koje je Rusija odvela

Ukrajinski predsednik bi takođe trebalo da se sastane sa bezbednosnim zvaničnicima iz 81 zemlje i međunarodne organizacije koji borave u Davosu kako bi razgovarali o njegovoj "formuli mira" u 10 tačaka.

Uz izveštaj Reutersa