Svadbena žurba u ratnoj Ukrajini

Ukrajinski vojnik Vitalij (25) ljubi svoju mladu nekoliko trenutaka nakon što su stali na ludi kamen, Kijev, 23. juli.

Od ruske invazije 24. februara Ukrajina je doživjela neviđenu navalu pred oltarom: 9.120 brakova je sklopljeno u posljednjih pet mjeseci u Kijevu, u poređenju sa 1.110 u istom periodu prošle godine.

Borci Nacionalne garde vjenčali su se na nepoznatoj lokaciji 8. marta, ubrzo nakon početka ruske invazije.

Još jedan mladi mladoženja u Kijevu po imenu Vitalij (nije na slici), nedavno je rekao za AFP da je odluka da se sada oženi "najhrabriji i najteži korak koji možete poduzeti" zbog neizvjesnosti rata. "[Jer] svakog trena možete otići na front", dodao je.

Mihajlo i Anastasija Dewberry poziraju ispred zgrade oštećene u ratu nakon venčanja u Buči, blizu Kijeva, 26. maja.

Ured za vjenčanja u Buči i obližnjem Irpinu ponovo su otvoreni u maju nakon što su se ruske trupe povukle sa područja Kijeva.

Novopečeni vojnici se grle nakon razmjene zavjeta u oblasti Brovari, kod Kijeva, tokom ruskog opkoljavanja ukrajinske prijestolnice.

Par, koji je tražio da ostane neimenovan, prvi put se sreo na istoku Ukrajine 2015. godine dok se borio protiv separatista koje podržava Rusija. Započeli su vezu nakon što su se slučajno ponovo spojili usred ruske invazije 2022.

Nastja Gračeva i Anton Sokolov poziraju za svoje vjenčane fotografije u oštećenom dvorištu Harkiva 3. aprila. Medicinska sestra i doktor zajedno pružaju besplatnu medicinsku pomoć i prikupljaju novac za lijekove potrebne ljudima u njihovom gradu.

Pripadnik Nacionalne garde Ihor i njegova nevjesta Kira izlaze iz podruma u kojem su se vjenčali u Harkivu 23. juna. Svadbene ceremonije se u tom istočnom ukrajinskom gradu sada često održavaju pod zemljom, kao mjera predostrožnosti od mogućeg granatiranja.

Jevhen Levčenko i Nadia Pritula čekaju da se vjenčaju u Irpinu 21. juna. Odmah nakon ceremonije, mladenci su bili primorani da se razdvoje. Nadia je napustila Ukrajinu da bi studirala u inostranstvu, dok je Jevhen morao ostati u zemlji uslijed zabrane vojno sposobnim muškarcima da napuste Ukrajinu.

Ukrajinskog vojnika "Karp" i njegovu ženu, Anu, volonterku, predvodi svećenik tokom ceremonije vjenčanja u oblasti Harkiv 24. jula.

Ogroman porast vjenčanja u Ukrajini ima i historijski presedan. Na vrhuncu Drugog svjetskog rata 1942. godine, Sjedinjene Države su zabilježile 1,8 miliona vjenčanja za 12 mjeseci, što je povećanje od 83 posto u odnosu na deceniju ranije.

Lesia Ivaščenko i Valerij Filimonov, oboje pripadnici ukrajinskih snaga Teritorijalne odbrane, slušaju svećenika tokom svog vjenčanja na kontrolnom punktu u Kijevu 6. marta.

Darija Steniukova (31) pozira za svadbene fotografije u svom granatiranom stanu u Vinjici 16. jula. Projektil je pogodio grad, 200 kilometara jugozapadno od Kijeva, dan prije njezinog zakazanog vjenčanja. Ova instruktorica joge kaže da su ona i njena vjerenica odlučne da nastave sa ceremonijom uprkos napadu u kojem je poginulo 26 ljudi.

"Moja kuća je uništena, ali ne i naši životi", rekla je Darija za AFP.

"To je bila prkosna poruka cijelom svijetu, naglašavajući koliko su Ukrajinci jaki. Spremni smo da se vjenčamo čak i kada nam rakete lete iznad glava", poručila je.

Ukrajinci u rekordnom roku stupaju u brakove jer se ruskoj invaziji ne nazire kraj. Mnogi su za taj korak odlučniji nego ikad. Ljubav i život se mora slaviti, poručuju.