Spržene žitarice na sjeveru BiH, poljoprivrednici očekuju pomoć države

Rekordno toplo ljeto u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana ostavilo je rijeke s niskim vodostajima, poljoprivrednike u problemima sa sušom, a zabilježen je i veliki broj požara. Visoke temperature i nedostatak kiše nanijeli su udarac i poljoprivredi na području Orašja, na sjeveru Bosne i Hercegovine, gdje su umanjeni prinosi i kvaliteta žitarica, voća i povrća.

Marija Pejić, iz naselja Oštra Luka, tvrdi da je situacija sa usjevima, u odnosu na prošlu godinu, mnogo lošija i da je poljoprivrednicima neophodna pomoć od institucija vlasti.

"Prošle godine bilo je paradajza i do kraja desetog mjeseca. Ove godine, već u osmom mjesecu bio mu je kraj. Jako loše. Trebali bi nam pomoći, jer je bilo velikih troškova. Sve je skupo, a dobitak slab. No, to nije u našim rukama", kaže Pejić.

Grad Orašje, u sjevernoj Bosni i Hercegovini, proglasilo je 9. septembra stanje prirodne nesreće od suše. Desetak dana ranije i Vlada Posavskog kantona, kojoj pripada Orašje, je istim povodom  proglasila stanje prirodne nesreće. Gradska uprava Orašja najavila je da će, nakon procjene štete, od vlasti tog kantona i Federacije BiH zatražiti novac za njeno saniranje.

Ratar Matej Ević iz Tolise, kod Orašja, obrađuje 40 hektara zemlje. Radi se, uglavnom, o usjevima soje, ali i kukuruza, suncokreta, ječma i pšenice.

"Usjevi kukuruza su malo bolji od soje. Iza mene je parcela soje i vidi se da su neka zrna već zrela, a gore se vide zeleni listovi. Dakle, nije jednako i imamo problem, jer otkupljivači ne mogu otkupiti tu soju", kaže on.

Suočeni sa štetama zbog suše, poljoprivrednici iz Orašja upozoravaju da će, bez pomoći institucija vlasti, za mnoge biti neizvjestan nastavak sjetve u idućoj godini. 

Matej Ević, koji je i potpredsjednik Udruge poljoprivrednika iz Orašja, tvrdi da će gubici biti ogromni, imajući u vidu i visoke cijene goriva, repromaterijala i zakupa zemlje.

"Očekujemo od Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH da nam omoguće pomoć zbog ovih suša i jako malog uroda. Prošle godine smo imali loš urod pšenice i morali smo na prosvjede da nam pomognu. Očekujem da ove godine nećemo morati prosvjedovati da dobijemo pomoć od federalnog ministarstva", kaže Ević.

Kolike su štete bit će poznato se kada se preostali plodovi sklone sa polja. Stručnjaci su  upozorili da će loša poljoprivredna sezona utjecati i na porast cijena prehrambenih namirnica na tržištu. 

Poljoprivreda u BiH čini oko osam posto BDP-a, a u tom sektoru radi oko 130.000 ljudi. Vlasti dvaju entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, izdvojile su ove godine oko 180 miliona eura za poljoprivredu, a u budžetima nije predviđen novac za saniranje posljedica suše.